om Frits

Kort om vandreruter.dk og mit arbejde med at skabe en samlet dansk formidling af Danmark’s vandreruter

Frits Ahlefeldt, Vandreruter.dk Updateret Feb. 2019

Det at vandre langs stierne herhjemme, er noget af det sundeste, det mest bæredygtige og det mest stressforbyggende vi kan gøre. Vandring er en livsstil der i højeste grad både hjælper naturen, sundheden, fællesskabet, klimaet, planeten og vores individuelle og fælles velbefindende, men det at skabe, og følge stier er ikke en mulighed uden udfordringer. Jeg skriver om begge dele her på Vandreruter.dk

Jeg er journalist med en stor passion for vandring, og for at formidle alt hvad vandring er. Og jeg er her gået igang med at opbygge en samlet formidling af de danske vandreruter. En formidling af hvordan vandring kan bidrage til at øge vores trivsel, uanset vores status, alder, humør og baggrund.

For mig handler det om at formidle/fremme vandring i Danmark med opdaterede oplysninger om vandreruter, projekter, nye links,  viden, steder, freaks der går, legender, tanker og indtryk fra de danske vandrestier.

Det er en stor opgave, som jeg er glad for alt hjælp jeg kan få til: Læs mere om hvordan du kan støtte her: Støt vandreruter.dk

Hvorfor vandre i Danmark?

Vandring er en helt særlig måde at opleve steder på og Danmark har over 10.000 km. vandreruter og kortlagte stier, som der løbende lægges et meget stort arbejde i at opbygge og vedligeholde, både fra foreninger, fonde, kommuner, regioner og de forskellige styrelser og ministerier. Det er et netværk og arbejde som vil kunne gavne langt flere, hvis flere af os får et bedre kendskab til stierne og de mange gode grunde og muligheder der er for at vandre i Danmark.

Ideen bag Vandreruter.dk

Drømmen med Vandreruter.dk er at bidrage med at udbrede kendskabet til og muligheden for at vandre i Danmark gennem hele året, både for lokale, for resten af Danmark, og for alle de turister som besøger os.

En uafhængig, solid og ærlig formidling af de danske vandreruter

Mit mål med vandreruter.dk er at det skal være opdateret, gratis at bruge og fri for reklamer, og ikke mindst være uafhængigt og kunne give en reel og fair beskrivelse af vandremulighederne herhjemme, både deres potentiale og udfordringer,  Vandreruter.dk her researches, tegnes, skrives laves, programmeres og opdateres p.t. 100%  af mig… Frits Ahlefeldt.

Min baggrund

Jeg er 52 år, journalist, medlem af Journalistforbundet og har vandret i +30 år.

Af uddannelse er jeg uddannet arkitekt fra Landskab (Kunstakademiets Arkitektskole 1991-2000) og fortsatte istedet for afgang med en kandidatgrad i Digital Kommunikation, med speciale i Landskabsformidling og digitalt understøttet vandring (2006)

Siden slutningen af 1990erne har jeg sideløbende med research og studier, arbejdet som tegner, ideudvikler, grafisk facilitator og lavet oplæg og præsentationer omkring vandring, bæredygtighed, klima, trivsel og miljø. I starten mest som tegner og ideudvikler, men senere mere og mere som journalist, et skridt jeg tager helt nu.

Eksempler på mine vandre-projekter

Projekt om at forstå bevægelsen langs Camino de Santiago
Jeg har vandret som pilgrim langs Santiago stien (1500km. / 3 1/2 md. ) Og researchet hele vandreturen til Santiago de Compostela, mens jeg interviewede, skrev, fotograferede og tegnede steder, stier, stemninger og vandrere langs Camino de Santiago, for bedre at forstå og formidle hvordan vandring understøtter fællesskaber, trivsel og steder.

Projekt om nomadiske og moderne vandringsforståelser
Jeg har også skrevet et helt kandidat speciale i kommunikation, udfra kyststien rundt om Bornholm, om hvordan vandrestier kan ses som historier, vi skriver os ind i ved at følge dem til fods.

Min inspiration var at nomader i nogle kulturer arbejder med med at de fysiske ting omkring dem og de selv, på en måde genspejles i en tid / virkelighedsforståelse, som kaldes for drømmetid, songlines eller lignende. En virkelighed nomaderne bevæger sig langs, ved at vandre på disse “fortællespor” i landskaberne.

Den nomadiske virkelighed sammenlignede jeg så med vores moderne hverdag for at se om vores virkelighed mere og mere genspejles i en digital og narrativ virkelighed, på måder der ikke er helt ulig noget man kender fra de nomadiske fortællinger og traditioner

Altsammen for at se hvordan vi måske også opbygger virkelighed som vandringer langs stier – Og hvis vi gør, så udforske hvordan vi kan bruge den viden til at opbygge bedre relationer til vores steder og hinanden ved at skabe og følge stier, både i metaforisk og kropslig forstand.

en research der sendte mig rundt om Bornholm til fods med en tung rygsæk, i begge retninger adskillige gange på alle tidspunkter af året, mens jeg skrev på en gammel laptop, pakket ind i plastik.

Jeg tilbragte måneder zig-zaggende mellem kyststien og så en teoretisk udforskning af narrative modeller, digitale medier, landskabsteori og kognitive forståelser af hvordan mønstre, vaner og virkeligheder også skabes omtrent som stier gennem forståelseslandskaber, både i vores hjerner og måske også på nettet, nu bare digitalt.

Endeligt fik afleveret et meget mærkeligt speciale (og bestod.) Lige siden har jeg været facineret af fortællespor, normader, forståelseslandskaber, hjerner og kyststier.

Projekt om en samlet kyststi rundt om Danmark – Kyststien.dk
Herhjemme har vi en unik tilgængelighed til vores kyster og samtidigt er det vores største vildmark, en af vores vigtigste biodiversitetsområder og kysterne er også vores vigtigste fælles forsvar mod klimaforandringer og havstigninger.

Måske kan vi knytte vores kyster sammen langs en sti og samtidigt en fortælling, der strækker sig hele vejen rundt i Danmark.

Mit arbejde med at skrive om vandring i 2019

Jeg arbejder udfra en teori om at den måde vi idag taler om og delvist lever i en digital virkelighed, fyldt med virtuelle fællesskaber og bits-baserede selv-afspejlinger, der uploades i skyer for at blive delt, måske ikke er uden en vis lighed med langt mere bæredygtige og tidsløse nomadiske forståelser fra rundt omkring i verden… Og så arbejder jeg helt lavpraktisk med at registrere og researche de vandrestier og de måder vi vandrer på idag, hvorfor folk vandrer og hvordan – og der sker store forskydninger i øjeblikket.

Vandring kan hjælpe os med at skabe trivsel, bæredygtighed og fælleskab

Ny viden tyder på at vi simpelthen trives langt bedre når vi tilbringer mere tid udendørs og til fods. Og ikke alene trives vi bedre, lever længere og er sundere. Vores fællesskaber, vores samvær og vores nærvær, vores byer og vores natur trives også bedre når vi bygger vores forståelser op langs stier, istedet for omkring penge, teknologi eller comfortzoner

Aftal gerne et møde og kom forbi min base i København

Min base er i København, hvor jeg researcher og skriver om vandring udfra en lille butik på Frederiksberg. Her holder jeg også møder mellem interessenter m.m. omkring vandring i Danmark, når jeg ikke er ude på stierne.

Jeg kommer også gerne ud og fortæller og kan hyres til feedback, projekter, indpark, tip eller/og ideer: Kontakt formular

Støt mit arbejde med Vandreruter.dk

Det er en løbende udfordring at bevare vandreruter.dk og derfor er jeg meget glad for al støtte til det – Læs mere om mulighederne for at støtte Vandreruter.dk her

God tur ude på de Danske vandreruter 🙂

Bedste hilsner

Frits Ahlefeldt-Laurvig
København – 2019