Skjoldungestien

Skjoldungestien (Skjoldungestierne) mellem Hvalsø, Lejre og Roskilde. Længde ca. 30 km.

Tekst af Frits Ahlefeldt, Vandreruter.dk – opdateret 2021

PDF kort Link: Se officielt kort og rute over Skjoldungestien 

Officielt Website: Skjoldungestien og Nationalparken Skjoldungernes land

Overblikskort digitalt Link: Open Streetmap

Skjoldungestien er vandrestien(erne)  i en af Danmarks fem nye nationalparker.  Selve nationalparken blev indviet i 2015 og udspænder sig mellem Roskilde, Lejre og Hvalsø og inkluderer også en del af Roskilde Fjord. Skjoldungestien passer godt til 1-2 dages tur, eller et par dagsture fra København

Skjoldungestien: skove, historiske landkaber og en Domkirke

Den mest kendte og besøgte del af Nationalparken (med det  lange navn Nationalpark-Skjoldungernes-Land) er måske selve vandrestien kaldet Skjoldungestien. På lange etaper er stien en decideret vandresti, mens den strækker sig mellem Hvalsø, (næsten) Lejre og så Roskilde.  Vandrestien er i god stand og forholdsvist meget brugt

Sagnlandet og Oldtidsminder

Historisk er Skjoldungestien rig på oplevelser, den går igennem en lang række oldtidsminder, forbi jættehøje, gravsteder, hulveje og også langs den levende jernalderby ” Sagnlandet.dk ” ( 2021: åbent med Covid-19 forbehold) Voksenbillet 175,-,Dk.kr. Børn 115,- Dk.kr. )

Katedralen i Roskilde og danske pilgrimsveje

Vandreruten Skjoldungetien slutter ( eller starter) meget smukt ved den legendariske Roskilde Domkirke. En Katedral som har spillet en central rolle i Danmarkshistorien siden middelalderen. Og idag er Roskilde stadigt et nøglepunkt for pilgrimme der vandrer mellem Europa og Skandinavien. Og Roskilde Domkirke udgør også et nøglepunkt på de små 1000km. af pilgrimsstier, som de Danske Santiagopilgrimme har mærket i Danmark ( link)

Roskilde Domkirke er måske det nærmeste man kommer på en Dansk udgave af katedralen i Santiago de Compostella, for enden af Camino De Santiago. Og har man mod og tid kan man fortsætte fra Skjoldungestien til fods, både ned gennem Europa, til Adriaterhavet, til Rom eller Santiago. Eller Nordpå gennem Sverige og Norge til NidarosDomen ( Den mest hellige af de Norske Domkirker) – alle steder hele vejen af mærkede vandrestier.

Forbindelsen til Domkirken og til pilgrimsruterne er måske også en del af grunden til at Skjoldungestien tit bliver brugt til mere spirituelle vandringer, stillevandringer og meditative vandringer. 

Skjoldungestien er også en del af den Europæiske langdistance vandrerute E6 – En sammenhængende vandrerute fra Finland til Slovenien – Læs mere om E6 vandreruten her

Vandrestier er som historier – de er bedst når de kan følges enkelt

Skjoldungestien har et par steder denne uheldige tendens til at ville give vandreren flere alternativer. Noget stien deler med flere andre vandrestier herhjemme (Blandt andet Camønoen)

Problemet er at stier er lidt som historier – de er bedst når man kan følge dem fra en ende til den anden. Skal lytterne til en historie pludseligt til at vælge om de vil høre den ene eller den anden version af historien, eller måske begge versioner, bliver alle forvirrede. Præcis det samme sker for vandrerne på stierne, og grupper på tur kan blive endnu mere i tvivl og uenige om det.

Jeg håber Skjoldungestien for rettet op på det. For det er den mest uheldige ting ved hele Skjoldungesti-oplevelsen og jeg vil foreslå vandrere at glemme alt om de forskellige forgreninger og så tage den klassiske tur fra Hvalsø med slutning i Roskilde

Skjoldungestien bliver bedre og bedre ( 2021 )

Landskabet man vandrer igennem på Skjoldungestien er blødt bakket land, hvor det er skove, fjorde og vandring langs åer og små grusstier som dominerer oplevelsen på Skjoldungestierne, med mindre stykker landevej og asfalt ind imellem.

Skjoldungestien har alt i alt et godt vandresti-potientiale, som i højere og højere grad er realiseret med shelters, god mærkning, ruter, offentlig transport (togstationer i både Roskilde, Lejre og Hvalsø gør det muligt at gennemføre vandringer på Skjoldungestien som dagsture fra København. ) Så der er god grund til at tage mod Roskilde 

Digital apps. til Skjoldungestien

Skjoldungestien er en af de danske vandreruter som nu også har ( endnu) en officiel skræddersyet app til smartphone – dog en app. som kun har fået ca. 3 ud af fem mulige stjerner af brugerne ( Android)

Jeg er en af dem som hellere ville se alle de danske vandreruter på en app, man også kunne bruge på tur i udlandet eller andre vandrestier i Danmark. Viewranger.com kunne være et bud – Blandt andet har Allan Rasmussen lagt Skjoldungestien på Viewranger.

Officielle app til Skjoldungestien- Lavet af firmaet Combine – her er et link til den:

Link til Skjoldungestiens officielle Smartphone App:

Skjoldungestien på Android

Skjoldungestien på Iphone

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑