Frits Ahlefeldt

Om Frits Ahlefeldt-Laurvig – bag Vandreruter.dk

Journalist og tegner

Mit arbejde handler om at researche, opbygge, skrive og tegne historier om vandring og også om trivsel, miljø, bæredygtighed og klima.

Frits Ahlefeldt ( 1966) portræt
Frits Ahlefeldt (1966)

Uddannelse:

Landskab (Kunstakademiets Arkitektskole 1991-2000)
Kandidatgrad i Digital Kommunikation, (2001-2006)
Speciale i Landskabsformidling og digital storytelling omkring vandring

Siden slutningen af 1990erne har jeg sideløbende med research og studier, arbejdet som tegner, arkitekt, ideudvikler, grafisk facilitator og lavet oplæg og præsentationer omkring vandring, bæredygtighed, design, klima, trivsel og miljø.

I starten mest som tegner og ideudvikler, men senere mere og mere som journalist, et skridt jeg tager helt nu.

Eksempler på mine vandre-projekter

Projekt om at forstå bevægelsen langs Camino de Santiago
Jeg har vandret som pilgrim langs Santiago stien (1500km. / 3 1/2 md. ) Og researchet hele vandreturen til Santiago de Compostela, mens jeg interviewede, skrev, fotograferede og tegnede steder, stier, stemninger og vandrere langs Camino de Santiago, for bedre at forstå og formidle hvordan vandring understøtter fællesskaber, trivsel og steder.

Projekt om nomadiske og moderne vandringsforståelser
Jeg har også skrevet et helt kandidat speciale i kommunikation, udfra kyststien rundt om Bornholm, om hvordan vandrestier kan ses som historier, vi skriver os ind i ved at følge dem til fods.

Min inspiration var at nomader i nogle kulturer arbejder med med at de fysiske ting omkring dem og de selv, på en måde genspejles i en tid / virkelighedsforståelse, som kaldes for drømmetid, songlines eller lignende. En virkelighed nomaderne bevæger sig langs, ved at vandre på disse “fortællespor” i landskaberne.

Den nomadiske virkelighed sammenlignede jeg så med vores moderne hverdag for at se om vores virkelighed mere og mere genspejles i en digital og narrativ virkelighed, på måder der ikke er helt ulig noget man kender fra de nomadiske fortællinger og traditioner

Altsammen for at se hvordan vi måske også opbygger virkelighed som vandringer langs stier – Og hvis vi gør, så udforske hvordan vi kan bruge den viden til at opbygge bedre relationer til vores steder og hinanden ved at skabe og følge stier, både i metaforisk og kropslig forstand.

en research der sendte mig rundt om Bornholm til fods med en tung rygsæk, i begge retninger adskillige gange på alle tidspunkter af året, mens jeg skrev på en gammel laptop, pakket ind i plastik.

Jeg tilbragte måneder zig-zaggende mellem kyststien og så en teoretisk udforskning af narrative modeller, digitale medier, landskabsteori og kognitive forståelser af hvordan mønstre, vaner og virkeligheder også skabes omtrent som stier gennem forståelseslandskaber, både i vores hjerner og måske også på nettet, nu bare digitalt.

Endeligt fik afleveret et meget mærkeligt speciale (og bestod.) Lige siden har jeg været facineret af fortællespor, normader, forståelseslandskaber, hjerner og kyststier.

Projekt om en samlet kyststi rundt om Danmark – Kyststien.dk
Herhjemme har vi en unik tilgængelighed til vores kyster og samtidigt er det vores største vildmark, en af vores vigtigste biodiversitetsområder og kysterne er også vores vigtigste fælles forsvar mod klimaforandringer og havstigninger.

Måske kan vi knytte vores kyster sammen langs en sti og samtidigt en fortælling, der strækker sig hele vejen rundt i Danmark.

Mit arbejde med at skrive om vandring i 2020

Jeg arbejder udfra en teori om at den måde vi idag taler om og delvist lever i en digital virkelighed, fyldt med virtuelle fællesskaber og bits-baserede selv-afspejlinger, der uploades i skyer for at blive delt, måske ikke er uden en vis lighed med langt mere bæredygtige og tidsløse nomadiske forståelser fra rundt omkring i verden… Og så arbejder jeg helt lavpraktisk med at registrere og researche de vandrestier og de måder vi vandrer på idag, hvorfor folk vandrer og hvordan – og der sker store forskydninger i øjeblikket.

Vandring kan hjælpe os med at skabe trivsel, bæredygtighed og fælleskab

Ny viden tyder på at vi simpelthen trives langt bedre når vi tilbringer mere tid udendørs og til fods. Og ikke alene trives vi bedre, lever længere og er sundere. Vores fællesskaber, vores samvær og vores nærvær, vores byer og vores natur trives også bedre når vi bygger vores forståelser op langs stier, istedet for omkring penge, teknologi eller comfortzoner

Hyr mig til at bidrage til, dække eller deltager i projekter omkring vandring

Jeg kommer også gerne ud og fortæller og kan hyres til feedback, projekter, indpark, tip eller/og ideer

 Kontakt formular