bornholms kyststi

Bornholms kyststier – vandreruten rundt om Bornholm

Af Frits Ahlefeldt (Opdateret 2023 )
“Bornholm rundt” er en ca. 120 km. lang og  varieret kyst-vandrerute rundt om Bornholm som bliver stadigt bedre og vandreruten er nu en af de absolut mest lovende kyst-vandrestier i Nord-Europa 

Jeg står bag BornholmRundt.dk sitet med PDF kort links og info til vandreruten rundt om Bornholm langs kysten: Se dem her: Bornholmrundt.dk

Røgeri Bornholm - Akvarel af Frits Ahlefeldt
Klassisk bygning Bornholm – kysten rummer utallige små gamle fiskerhuse mellem bratte klipper og lange skærgårde, strande og også flere gamle kystskove

Bornholm regnes bredt som den bedste vandrerute i Danmark. En vandrerute som bliver opdaget af flere og flere, ikke mindst efter at adskillige top udenlandske rejsemagasiner har kåret Bornholm som en af de mest seværdige øer i Verden.

Kyststien forbinder de fleste af oplevelserne sammen som perler på en snor rundt om Bornholm. Danmark har mange fantastiske vandreruter, men Bornholm er i en klasse for sig selv, måske blandt Verdens bedste kultur-vandreruter.

Apps til Bornholms kyststier – Bornholm Rundt – Smartphone og tablet:

Vandrekort og guide til vandreturen rundt om Bornholm

Det bedste klassisk papir kort (ca. 145 Dk.kr.) kan købes på: Calazo.dk Bornholm rundt kort

Officielle guidebog: Kyststier på Bornholm (60 sider, 23 kort, Bornholms kommune) kan købes hos Turistinformationen og hos boghandlere eller lånes på mange biblioteker

Iphone – Bornholms kyststier kan ses her (Link kan åbnes på en Iphone )

Jeg har også selv lagt en version op på den store trail app. OutdoorActive.com: ( virker både til pc, android og Iphone ) AllTrails appen har også Bornholms kyststi på. Link til begge:

Bornholms Kyststier på Outdoor Active app

Bornholm Rundt på AllTrails.com app

Bornholm rundt – Google maps ( selv lagt en af mine vandringer op her )

Bornholms kyststi er blevet meget populær de sidste år, og regnes nu for en af Europas bedste kystvandrestier. Vandreruten rundt om Bornholm følger de små redningsstier eller stranden, og rummer en meget stor variation og et utal af helt særlige og fortættede stemninger.

Forløb
På Bornholm rundt, når man forbi de stejle dinosaur klinter og Dueoddes hvide sandstrande på sydsiden, de urgamle smuldrende røde granitklipper på østsiden, videre til de dramatiske bregnefyldte, duftende sprækkedale på nordsiden og tilsidst til de mere end hundrede meter højt beliggende, vindblæste klippestier, dramatiske udsigter og den enorme borgruin midt i det hele,  på vestsiden.

Akvarel af Røgerier i Svaneke - Illustration af Frits Ahlefeldt
Røgerier ved den lille by Svaneke på Bornholm – Kåret som en af de smukkeste byer i EU

Med eller mod uret rundt om Bornholm?
Den traditionelle vej rundt om Bornholm er “med uret” så man starter med at gå op nord mod Hammeren og Hammershus – og de fleste går stadigt med uret rundt. Den officielle guide til ruten “Bornholms kyststier” følger denne retning.

Selv plejer jeg at gå mod uret, for at starte med de lange, øde stier langs sydsiden og sluttede af med Hammershus og de andre højdepunkter på Nord og Vestsiden.

Og min research viser også at folk generelt har den bedste oplevelse ved at gå mod uret rundt om Bornholm. Det skyldes måske at det giver ro til at starte vandringen og slutte af med højdepunkterne til sidst. Folk der går med uret, beskriver ofte en mere kedelig afslutning, hvilket kun skyldes at de startede ud med uret 🙂

Faciliteter
Bornholm rundt ruten har et utal af campingspladser, vandrehjem på alle dagsetaper og andre overnatningssteder, restauranter, cafeer og havne med masser af super hyggelige steder, i mange grader af komfort, budget og afstand .

Marchen rundt om Bornholm 30 Juni til 2. Juli 2023
Der findes en arrangeret Bornholm rundt march på 3 dage (125km.) rundt om øen – der følger kyst-stien meget af vejen (ikke på sydsiden, hvor følger hovedvejen).  Marchen er en dansk klassiker ( i +40 år) , med overnatning på gymnastiksale og vandrere, der kommer igen hvert år siden .  (pris billet pr. deltager m. overnatning og mad i alt ca. 700,- Dk.kr. )

BornholmMarchen dagsetaper er dag 1: 30km. – Dag 2: 45 km. – Dag 3: 50km. km.
Se mere på: Bornholmrundtmarchen.dk

Guide til vandreturen rundt om Bornholm

Jeg har opbygget en skitse til vandreturen på: bornholmrundt.dk

Akvarel af Dueodde sandklitter - illustration af Frits Ahlefeldt
Bornholm og klitter på den store sandørken Hvide sande – Bornholms Sydøst spids

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑