bornholms kyststi

Bornholms kyststier – vandreruten rundt om Bornholm

Af Frits Ahlefeldt (opdateret 2021 )
“Bornholm rundt” er en ca. 120 km. lang og  varieret kyst-vandrerute rundt om Bornholm som bliver stadigt bedre og nu er en af de absolut mest lovende kyst-vandrestier i Nord-Europa 

BornholmRundt.dk sitet med nye PDF kort links og info til vandreruten rundt om Bornholm langs kysten: Se dem her: Bornholmrundt.dk

Røgeri Bornholm - Akvarel af Frits Ahlefeldt
Klassisk bygning Bornholm – kysten rummer utallige små gamle fiskerhuse mellem bratte klipper og lange skærgårde, strande og også flere gamle kystskove

Bornholm har en af de absolut bedste vandreruter i Danmark. En rute hvor der lige nu er meget god plads, men som bliver opdaget af flere og flere ikke mindst efter at adskillige top udenlandske rejsemagasiner har fået øjnene op for Bornholm og kåret Bornholm som en af de mest seværdige i Verden.

Apps til Bornholms kyststier – Bornholm Rundt – Smartphone og tablet:

Vandrekort og guide til vandreturen rundt om Bornholm

Android ( Til Stort set alt andet end Iphones )

Iphone – Bornholms kyststier kan ses her (Link kan åbnes på en Iphone )

En klassisk rute

Jeg har også selv lagt en første version op af en vandrerute på den store trail app. ViewRanger: ( Viewranger virker både til pc, android og Iphone )

Bornholms Kyststier på Viewranger app

Bornholm rundt – Google maps ( selv lagt en af mine vandringer op her )

GPX fil – Bornholm rundt – kyststien vandring – Min GPX fil ( til brug i feks Garmin)

Bornholms vandrerute var tidligere meget kendt, men idag er den vandrerute der løber helt nede langs vandet rundt om den gamle ø, næsten glemt. Vandreruten rundt om Bornholm følger de små redningsstier eller stranden, og rummer en meget stor variation og et utal af helt særlige og fortættede stemninger.

Forløb
På Bornholm rundt, når man forbi de stejle dinosaur klinter og Dueoddes hvide sandstrande på sydsiden, de urgamle smuldrende røde granitklipper på østsiden, videre til de dramatiske bregnefyldte, duftende sprækkedale på nordsiden og tilsidst til de mere end hundrede meter højt beliggende, vindblæste klippestier, dramatiske udsigter og den enorme borgruin midt i det hele,  på vestsiden.

Akvarel af Røgerier i Svaneke - Illustration af Frits Ahlefeldt
Røgerier ved den lille by Svaneke på Bornholm – Kåret som en af de smukkeste byer i EU

Med eller mod uret rundt om Bornholm?
Den traditionelle vej rundt om Bornholm er “med uret” så man starter med at gå op nord mod Hammeren og Hammershus – og langt de fleste går også med uret rundt. Den officielle guide til ruten “Bornholms kyststier” følger denne retning (Bogen er udgået men kan endnu fås på bibliotekerne)

Selv plejer jeg at gå mod uret, for at starte med de lange, øde stier langs sydsiden og sluttede af med Hammershus og de andre højdepunkter på Nord og Vestsiden.

Faciliteter
Bornholm rundt ruten har et utal af campingspladser, vandrehjem på alle dagsetaper og andre overnatningssteder, restauranter, cafeer og havne med masser af super hyggelige steder, i mange grader af komfort, budget og afstand .

Marchen rundt om Bornholm – aflyst 2021 næste er 1-2-3 Juli 2022
Der findes en arrangeret Bornholm rundt march på 3 dage (125km.) rundt om øen – der følger kyst-stien meget af vejen (ikke på sydsiden, hvor marchen følger hovedvejen).  Marchen er en dansk klassiker ( i +40 år) , med overnatning på gymnastiksale og glade vandrere, der kommer igen hvert år siden .  (pris billet pr. deltager m. overnatning og mad i alt ca. 500,- Dk.kr. )

BornholmMarchen dagsetaper er dag 1: 30km. – Dag 2: 45 km. – Dag 3: 50km. km.
Se mere på: Bornholmrundtmarchen.dk

Guide til vandreturen rundt om Bornholm

Jeg har opbygget en skitse til vandreturen på: bornholmrundt.dk

Akvarel af Dueodde sandklitter - illustration af Frits Ahlefeldt
Bornholm og klitter på den store sandørken Hvide sande – Bornholms Sydøst spids

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑