Links

Vandrerute-overblik, organisationer m..m. Research links

Tekst af Frits Ahlefeldt, Vandreruter.dk – Opdateret Feb. 2019

Min voksende samling af research links til websites, organisationer, steder, butikker og folk der arbejder med vandring i Danmark

Links: Overblik over danske Vandreruter og stier

( Jeg har lavet en særlig side over dem som arrangerer vandreture her )

OpenStreetMap Link
Omfattende liste over de danske vandreruter og stier

TrailDino.com – Vandreruter i Danmark – link
På Engelsk – Global Vandresti overblik, med særlig sektion om Danmark med 30 af de længere Danske vandreruter på ( incl. GPS Koordinater )

WaymarkedTrails.org Link
På Engelsk – Kort og liste over vandreruter i Danmark ( og verden) Smart kort – Zoom ind og flere og flere mindre stier kommer på

UdiNaturen.dk Link
Naturstyrelsens kort, hvor alle selv kan eksperimentere med at lægge indhold op. Mangelfuldt og lidt forældet, mange af Naturstyrelsens egne stier og næsten ingen af de længere vandreruter i Danmark er med

Kort over Shelters – Naturstyrelsen
Et overblik over statens shelters i Danmark kan ses her på Naturstyrelsen

VisitDenmark link – Danmarks Nationale Turistinformation
En række forskellige artikler og nedyk omkring vandremuligheder – Skrevet målrettet for at få turister til Danmark. VisitDenmark har deres egen bedre og bedre liste over Danske vandreruter:
VisitDenmark danske vandreruter

DanskTurismeFremme – Dansk turist-aktør organisation
DanskTurismefremme har netop overtaget hele Hærvejsprojektet. og de har også deres egne certificerings-ordninger og kører en række kampagner for at få styrket området omkring at få outdoor-turister til Danmark.
Dansk turismefremme er i den kommercielle ende af spektret og arbejder mest med hoteller, madsteder, rejseselskaber og turistkontorer. Hvor det handler om at sælge hotelovernatninger og rejser og omdrejningspunktet er oplevelses-økonomi, turisme-uddannelse og certificeringsordninger.

Bukhmark.dk PDF liste over længere vandreruter i Danmark – PDF
Sonny B. Andersen har også lagt en PDF liste op til print med de længere danske vandreruter på sit website Bukhmark.dk

Legin.dk Bogen Vandreture i Danmark – link – kort til downloads og tursamling
Forlaget Legin har lagt link op til mange af kortene fra bogen “vandreture i Danmark”. Godt overblik over mange både korte og længere vandreruter herhjemme

Friluftsguiden.dk Link – Dansk privatejet digital platform
Er stadigt igang med at forstå denne platform, men måske kan den bedst ses som en AirB&B type outdoor platform, hvor kommuner m.m. kan lægge vandrestier, cykelruter, indkøb, hoteller m.m. ind og hvor kommuner m.fl. så også har ansvaret for vedligeholdelsen og opdatering af data.
I nogle områder er en næsten overvældende række spor, cykelruter og stier lagt op. Desværre også vandrestier m.m. som ikke altid findes / vedligeholdes længere ude i landskaberne. Men det er en af de mest omfattende digitale platforme på dansk. Samme ejere: ParksNTrails.dk står også bag Sjaellandsleden.dk – og det er samme software og platform under.

Nedlagte jernbane stier i Danmark ( over 1200km. )
Vandrestier lavet på tidligere jernbanestrækninger i Danmark
RailTrails.dk – Entusiast site med solidt overblik og ratings
Wikipedia – Overblik, nedlagte danske jernbanestier

Europæiske Fjernvandrestier – E1 – E12
Der findes 12 fjernvandreruter i Europa under det Eur. Vandrelaug
ERA – ( EuropeanRamblersAssociation) Vandreruter E1-E12
Wikipedia – Det Europæiske langdistance netværk af vandreruter

Kvalitets-vandresti Mærknings-ordninger i Danmark

Der er gået lidt inflation i at lave vandrerute – kvalitetsstempler og i Danmark bliver p.t. den ene efter den anden rute kåret i en eller flere kvalitetsmærke kategorier.
Jeg har prøvet at få et overblik over disse mærkningsordninger og her er lige til en start fire kvalitets-mærker som ses flere og flere steder i Danmark i en stor forvirring:

Tyske Vandreinstut – PremiumWege
Dansk Vandrelaug – Kvalitetsvandrestier
Eur.Rambler.Association – LeadingQualityTrails
DanskTurismeFremme – WalkingDenmark KvalitetsMærke

Vandreorganisationer i Danmark

Dansk Vandrelaug DVL – over 10.000 medlemmer
Fodslaw.dk – over 4000 medlemmer
ERA – Europæiske Vandrelaug ( V/DVL – Eur. Ramblers Association )
Flere på vej 🙂

Vandresti-projekter i Danmark – links til info og sites

Vandreruter i DanmarkVandreruter.dk Link til liste
– For omfattende at poste alle de mange links her igen, men se links til de enkelte vandrerute projekter under de enkelte vandrestier her på Vandreruter.dk ( Link til korte beskrivelser )

Apps og Digitale kort

Globalt findes en håndfuld meget store apps omkring outdoor og vandring, der bruges af næsten alle. – Lokalt i Danmark findes så også en gruppe mindre firmaer der laver individuelle apps til vandrerute, efter vandrerute. Apps der, når man kigger i dem, sjældent holder særligt længe da de nødvendige og konstante opdateringer både er meget dyrt og tidskrævende for de enkelte vandreruter. Her er links til de store og de små apps til vandring

Shelterapp.dk Link – Android og Iphone
En enkelt app i Danmark viser et overblik over hvor man kan finde de fleste shelters og primitive overnatningspladser i Danmark

Store Gps Apps og kort til smartphones – Globale firmaer

OutdoorActive.com – Global app. ( Tysk ejet )
OutdoorActive er tysk men har blandt andet “ViewRanger.com” som en del af OutdoorActive nu. og en af de mest udbredte Apps i Europa. En fordel da man kan bruge samme app. uanset hvor man er.
OutdoorActive bruges af en række redningstjenster og har mulighed for “find my friends”, topografiske kort, og at lægge egne vandrestier, spor og ruter op for alle. Noget der kan gøre den noget rodet at bruge. – Men den fungerer godt offline, og er en af de outdoor wayfinding apps. der ligger i front til at blive enerådende på det Europæiske landkort.

OutdoorActive er gratis at bruge med reklamer og begrænset funktionalitet. Et pro og pro+ abb. ( 2,5 / 5 Euro Måneden ) giver mulighed for offline brug af topografiske kort m.m.

Garmin Basecamp – GPS redskab til Smartwatches m.m. fra Garmin
Garmin har siddet på toppen af GPS udstyr i mange år og har også udviklet programmer man kan navigere efter på vandretur. Garmin laver nogle af de mest avancerede smartwatches på markedet og disse er skabt til at virke sammen med deres Basecamp program. Smartwatches er i stadig højere grad med på vandretur, og deres indbyggede navigationsprogrammer er ved at erstatte / supplere de klassiske GPS sendere, som Garmin stadigt er en af de største producenter af i verden. Garmin bruges især indenfor de mere ekstreme trail-løb og langdistance præstationer, hvor batteritid, robusthed m.m. er livsvigtigt.
Garmin er også gratis at bruge, men ure og GPS sendere er i den dyre ende. Samtidigt koster Garmins detaljerede topografiske kort også en del ( ca. 600 dk.kr. for TopoDanmark vers. 4. 2019, og kort bliver ikke opdaterede, men man skal købe ny næste version )
Trustpilot reviews: Garmin.dk får 3 ud af 5 stjerner

AllTrails.com – Amerikansk Trail app. ikke meget udbredt i Europa
Verdens måske største vandresti app. ( det skriver de selv) – 10 millioner brugere og over 80 millioner km. vandrerute-beskrivelser. Alligevel er den ikke specielt udbredt i Europa. Og sidst er Skåneleden gået væk fra at bruge den – for istedet at skifte til Viewranger.
Trustpilot – ingen reviews af AllTrails.com

Viden og Guides om Vandring

BookEnShelter.dk – Fyn, Vest-sønderJylland og Lolland-Falster
Et website hvor Friluftsrådet og Anlægsfonden er med ind over, sammen med de lokale om at gøre det mere enkelt at booke shelters – inspiration for andre steder fra Fyn og øer, hvor det virker – Blandt andet lavet af Trentemølle og Naturturisme

Friluftsraadet.dk – hovedsite og organisation for outdoor i Danmark

Viden om Friluftsliv Link – en stor guide til prof. guider og formidlere
Friluftsrådet står bag sammen med andre – Det er en vidensportal om at formidle vandring og andre outdoor aktiviteter til pro-guides, lærere m.m. Stor og med Miljøministeriet og flere universiteter ind over

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑