haervejen

Hærvejen vandrerute går fra den tyske grænse, op over Viborg og Aars, til enten Frederikshavn eller Hirtshals (ca. 500km. ialt)

Officielt dansk website: haervej.dk

Af Frits Ahlefeldt – opdateret 2023
Hærvejen  er måske den mest kendte dansk vandrerute. En historisk rute der meget af vejen følger Jyllands højderyg med god afmærkning og mange faciliteter.  

Langs Hærvejens ældste del: Padborg-Viborg (ca. 280km. / 14 dage ) findes en perlerække af refugier (billige overnatningssteder) inspireret af overnatningsstederne på pilgrimsruten til Santiago.

Hærvejen er også forlænget videre fra Viborg og nordpå, så der nu går mærket vandrerute videre op i Nordjylland både til Frederikshavn og Hirtshals. 

Hærvejen har dermed fået fuldvoksen status af en Dansk / Europæisk Pilgrimsled mellem Santiago de Compostella, sydpå i Spanien (+ ca. 3000km. ned gennem Europa til fods)  og nordpå til Nidaros Katedralen (Tronheim)  i Norge (eks: link: ca. 643km. / 32 dage til fods oppe i Norge. Oslo-Tronheim til fods)

Længde: Hærvejen kan vandres begge retninger og er ialt ca. 500 km. fra Tyske Grænse (Padborg) til Hirtshals – Fra Tyske grænse til Frederikshavn er Hærvejen ialt 475 km.

Hærvejen vandrerute længder / kort

Hærvejen er vist skiftet delvist til en amerikansk cykel app, fra Oregon, USA (ridewithgps.com ) som man nu skal downloade og bruge for at se de nye digitale kort på Haervej.dk ( Enkel gratis version eller Ca. 75,- Dk.kr. / Måneden for deres standart løsning ) – Men de har vist stadigt link til den gamle app og kort også. Prøver lige at finde ud af hvad der sker 🙂

En anden lidt mere teknisk krævende løsning er at hente GPS koordinaterne fra Waymarked trails, de kan så uploades til stort set alle rute apps, fra Garmin, til OutdoorActive m.m. :

Hærvejen: Tyske grænse (Padborg) til Hirtshals og Frederikshavn = 639 km. /  link Waymarked trails.org Haervejen

Officiel Guidebog (udg. 2021) : (Link: 200 Dk.kr. se hos Saxo.com )

Vandrekort: Papirkort: Svenske Calazo har lavet en kort til Hærvejen

Hærvejsmarchen er altid sidste weekend i Juni

Hærvejsmarchen er arrangeret af Hærvejsmarchen under International Marching league) det er en international vandremarch bevægelse, der arrangerer ikke-politiske Non-profit vandre-events mere end 25 steder i verden.

Man kan tilmelde sig og læse mere på: haervejsmarchen.dk/

Så er der også en 1-7 dages Hærvejsvandring (foreningen Fodslaw) Det er en op til 300km. lang organiseret vandretur.

I 2023 er det 9-15 Juli.

Download kort

Der ligger detaljererede pdf kort klar på alle etaper på Hærvejen (Også de nye til Hirtshals og Frederikshavn i Nordjylland)

Hærvejsruten fra den Tyske grænse -Viborg
Vandreruten Hærvejen er en meget stor (tocifret millionbeløb) satsning på at skabe stier langs de gamle fortællinger om stude, hær og folkevandringer, mens man bevæger sig langs den jyske højderyg forbi bakkede landskaber, dramatiske skrænter, frodige skove og vidtstrakte flade hedearealer.

Hærvejens vandresti løber ofte adskilt fra cykelruten og Hærvejen kaldes også for “pilgrimsruten” for ifølge traditionen og folkene bag den nye fortolkning af vandreruten, er Hærvejen den klassiske pilgrimsvej ned gennem Jylland, som pilgrimmene fulgte i Middelalderen på deres vej ned mod Rom, Bethlehem og Santiago de Compostella, eller nordpå op til Nidaros Katedralen i Norge.

Hærvejs vandreruten er samtidigt en del af det europæiske E-nummerede rutesamarbejde og forbindes i begge ender videre som en del af den næsten 5000km. lange E1 Eupæiske fjern-vandrerute.

Overnatning

Se: Haervejsherberger.dk

Herberger på Hærvejen – En seng for natten med inspiration fra Camino de Santiago

Prisen er i 2023 er rundt; 100 kr/nat/person og de 14 herberger (Padborg-Viborg) og de ca. 14 nye herberger på nye nordlige ruter langs Hærvejen er officielt åbne fra 1. juni til 1. September

Flere af dem siges at kunne benyttes, efter aftale, hele året, hvis man ringer til de enkelte herberger og booker udenfor sæsonnen.

Omkring overnatning på Hærvejens herberger er der nogle få hovedregler:

  • Du kan reservere plads på forhånd, men det er ikke påkrævet
  • 2023: ca. Pris: 100-125 kr. pr. voksen ( børn under 12 år i følgeskab m. voksen er gratis)
  • Herbergerne er forbeholdt vandrere, pilgrimme, ryttere og cyklister
  • Du skal selv medbringe sovepose og mad. Værterne tilbyder evt. gårdsalg af fødevarer mv.
  • Pladserne fyldes op som folk ankommer (oftest er der åbent fra 17:00 til 10:00 næste formiddag)

Læs mere om Hærvejens herberger her:

 haervejsherberger.dk og på Haervej.dk Herberger

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑