vedligehold af stier – Fra enkelhed til Instagram

Design-udfordringer ved design og bygning af stier – Se alle eksempler på vandresti design udfordringer her

Stier som levende væsener

tekst og tegning af Frits Ahlefeldt

Stier er af nogle blevet beskrevet som “levende” og den vinkel er god når vi skal forstå hvorfor det er vigtigt at at holde et godt øje og reparere slidte spor, fjerne væltede træer og udskifte udslidte reb langs trapper

At skabe gode spiraler langs stierne

Når stier er vel vedligeholdt og lette at følge uden at være overgroede, med god skiltning og spændende steder at se, så er sandsynligheden for at de bliver brugt også langt større… Og når de bliver brugt, er der også gode chancer for at de bliver vedligeholdt.

Ofte er det op til professionelle at løse udfordringerne, men måske skal vi i højere grad se på hvordan vi kan lave enkle løsninger som også lokale og frivillige uden ingeniørgrader, kan løse. Og gerne uden at skulle bestille særlige, patenterede reservedele fra store producenter.

Det er tit muligt at lave helt enkle, lavpraktiske løsninger, der let kan reparreres eller udskiftes. Løsninger som både gør at flere tager ejerskab og flere kan få glæde af stierne.

Brug en app. – Digital understøttelse af sti-vedligeholdelse

Tit kan disse løsninger også understøttes digitalt så man hurtigt kan få både registreret løsninger, udfordringer, ting der skal repareres og også dele tidspunkter, måder og midler til at gøre det med. F.eks. på en Facebook gruppe eller anden app. ( kommunerne har tit en “giv et praj” app., der gør teknikkerne opmærksomme og klar til at rykke ud, når de modtager et vink).

Design løsninger når man laver stier

Vælg det enkle

Ude langs stierne er det stort set altid det mest enkle der gør sig bedst. Vandring er jo på mange måder det ultimative “less is more” aktivitet. Hvor alt man har med er en lommekniv, og det meste helst skal kunne klares og løses med ting man kan bære med sig. Det samme princip virker tit også godt ved sti-design… måske endnu vigtigere end de fleste andre områder er det en god ide at “keep it simple”.

Vælg det lokale

Stier er en del af de lokale landskaber og de indgår naturligt i både den lokale kultur og naturhistorie.

Tit forbinder stierne også lokale historiske steder og højdepunkter: Det gamle fyr, et nedlagt stenbrud, en tidligere mergelgrav hvor en særlig art af frøer har deres sidste sted.

Altsammen noget der kan komme til at hænge bedre sammen, hvis stierne tager de lokale byggeskikke og design-løsninger til sig. Og dermed bliver ikke alene en vigtig livstråd gennem lokale historier og oplevelser, men også en integreret del af dem.

Vælg det der er let at reparere eller udskifte

Når man vælger lokale løsninger langs stierne, vælger man ofte også tit det der er let at udskifte og reparere, da kompetencerne til det er lige rundt om hjørnet. Og det at skilte, trapper og andre ting langs stierne er let at sætte istand øger i høj grad sandsynligheden for at de virker. Ingen venten på reservedele, eller eksperter der skal hyres ind. Stier er et godt sted hvor alle kan være med og kan være stolte af at bidrage til at holde mulighederne i god stand.

Vælg det der indgår naturligt i naturen

Vandrestier løber oftest ude i naturen hvor de bæredygtige løsninger naturligt kan passe ind. Træ og natursten kan give oplevelser som ligger naturligt nær de landskaber vandrerne går igennem. Og når disse hærdes og mærkes af tid vind og vejr så bliver de smukkere og gror naturligt ind i helheden. Løsninger lavet af plastik og andre kunstmaterialer er nogle gange billigere i starten. Men de går hurtigere til udsat for vind, sol og frost, på måder der ikke kan repareres og som ikke ligefrem er kønt at se på.

Vælg det der øger oplevelsen og er “instagrammable”

Oplevelser der er smukke, spændende eller på anden måde enestående er noget vandrere går mere og mere op i.

Faktisk er der et nyt ord for det. Det skal være “instagrammable” Hvilket helt enkelt vil sige at vandrerne hiver deres telefon ud og tager et billede af den smukke trappe, den gamle bro, det hyggelige shelter eller det gamle vindblæste træ på toppen af bakken. Billeder de så senere deler på sociale medier som Instagram, Facebook, twitter, Youtube og de sidste nye social medie steder.

Den gode vedligeholdelse alt i alt

Vedligeholdelse af stier kan måske endda flyttes fra at være noget lidt kedeligt noget, som den lokale tekniske forvaltning har lovet at kigge på. Til istedet at være noget alle er opmærksomme på, stolte af og bidrager til, enten ved at gøre kommunen eller andre opmærksomme når noget skal ordnes ( en app. eller en Facebookside er et sted at dele fotos m.m. f.eks. ) Eller ved selv at kunne tage en le og slå græsset, der er blevet for højt, eller reparere og løse det der skal vedligeholdes.

Trapper, stier, steder, skilte og broer langs vandreruterne kan udformes så de er let at vedligeholde og så både lokale og vandrere ikke alene kan finde vej let og enkelt.

Men de kan også udformes på måder så både lokale og besøgende vandrere, stopper op og tager deres kameraer frem.

illustration af et tov gelænder langs en trappe. vandrestier design og vedligeholdelse. Tegning af Frits Ahlefeldt
Trapper m.m. langs vandrestierne holder i en række år, og jævnligt skal dele fornyes og repareres

Nøgleord: vedligeholdelse, landskabsdesign, stier, stidesign, landskabsdesign, turisme, vandring, sti vedligeholdelse.

Om sektionen design af stier i Danmark

Samling af tekster og tegninger om udfordringer med at designe, planlægge og skabe vandrestier i Danmark. En del af mit arbejde og mine foredrag om hvordan vi bedst skaber og vedligeholder mulighederne for at få flere vandrere ud på stierne

Der er lukket for kommentarer.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑