Opdateret Juni 2019. Design-udfordringer ved design og bygning af stier – Se alle eksempler på vandresti design udfordringer her
Stier som et fælles gode
tekst og tegning af Frits Ahlefeldt.
Stier bliver lavet på mange måder, og mange starter forfra uden viden om de erfaringer andre allerede har gjort med de samme ideer og udfordringer – Et eksempel er den klassiske bjælkesti gennem vådområder. En løsning som er glat, svær at vedligeholde og hurtigt går til – og nu frarådes, men som stadigt bliver sat op.
Hvordan vi kan opbygge viden og lære af hinandens erfaringer
Stier er en del af the “common good” og noget vi deler og næsten alle bruger og kan få glæde af.
Sammen med pladser, kyster, skove og randområder er stier blandt de sidste af de områder vi har fælles ejerskab til i Danmark.
Det meste af resten af Danmark er enten privat ejet eller kræver et køretøj for at nyde at opholde sig på.
Men der findes stadigt områder og stier som vi alle kan færdes i og som er fælles eje.
Her er vi fælles om at beslutte og gøre os erfaringer om hvordan vi bedst vil bruge dem, og derfor giver det også så meget mening at dele de erfaringer så alle kan udvikle dem videre og få glæde af dem.
Sti design er et af disse områder, og her er der gjort rigtigt mange erfaringer om hvad der virker og hvad der ikke gør.
Sti designs som snubler
Et eksempel er den klassiske løsning med at lægge stammer ud for at få folk over et vådområde uden, at skulle ned i selve vandet. Løsningen kendes fra mange steder og bliver nu frarådet af de fleste sti-eksperter, da den er både farlig, resource-krævende at lave og hurtigt går til.
Der er langt bedre løsninger og jo mere vi deler og forstå hvad der virker og hvad der ikke gør, jo bedre bliver vores stier, og dermed også vores muligheder for at binde oplevelser, natur, byer og fællesskab sammen langs disse stier.
Viden om at designe stier kan bringes i spil på flere måder:
Viden om sti design gennem websites og publikationer
Bøger, websites, tidsskrifter og podcasts er nogle af de medier vi kan publisere viden og forståelse i om hvad stier er. Viden der så er tilgængelig 24/7 for både andre eksperter og for de lokale der står overfor de samme eller lignende udfordringer.
Viden om sti design fra foredrag, konferencer og guidede ture
Som viden om stidesign vokser, så er der også flere der med fordel kan mødes og dele deres viden og forståelse. Konferencer og ture til vellykkede projekter og foredrag fra dem der arbejder, skriver om og udvikler løsninger, er også noget der kan være nyttigt for at opbygge en bedre viden om stier og design af stier i Danmark.
Hands on viden fra fælles projekter og arbejde
Udover teoretisk viden er praktisk viden mindst lige så vigtigt. Konkrete erfaringer med mange typer løsninger, enten fra frivilligt arbejde, eller fra deltagelse i professionelle projekter giver et overblik der kan komme flere lokale til gode, når folk med solid erfaring tager ud og deltager i sti-projekter med knap så erfarne folk.
Men vi mangler stadigt i Danmark et solidt overblik over hvilke sti og landskabseksperter, stifindere, designere, arkitekter og planlæggere der har den bedste forståelse og samtidigt er gode til at bringe deres viden om stier videre ud i verden.
Vandreruter.dk og formidling af viden om stier
Jeg håber helt ydmygt at jeg her på sitet Vandreruter.dk kan hjælpe med at øge den fælles forståelse af stier og vandring, og jeg også kan bidrage med at henvise til de eksperter der er førende indenfor deres område…
Om det så er stier og biodiversitet, stier og klimaforandringer, stier og vild mad, handicapvenlige stier, mærkning af stier, eller et af de mange andre områder indenfor vandring, der kræver en helt særlig specialisering og dedikering at forstå til bunds, så vi undgår at lave de samme fejl mere end en gang 🙂

Nøgleord: samarbejde, vidensdeling, landskabsdesign, formidling, eksperter, vandrerute design, vandreruter,
Om sektionen design af stier i Danmark
Samling af tekster og tegninger om udfordringer med at designe, planlægge og skabe vandrestier i Danmark. En del af mit arbejde og mine foredrag om hvordan vi bedst skaber og vedligeholder mulighederne for at få flere vandrere ud på stierne