Stier og skader

Opdateret Juni 2019. Design-udfordringer ved design og bygning af stier – Se alle eksempler på vandresti design udfordringer her

Om det er bevidst eller tilfældigt… det vigtigste er hurtigt at få stien tilbage på benene

tekst og tegning af Frits Ahlefeldt

Desværre sker det en gang imellem at vandrestier bliver udsat for skader og hærværk. Men der er meget vi kan gøre for at mindske udfordringerne. Både i design, i viden og i vedligeholdelse.

Jeg tror mange har prøvet at stå foran en skadet sti, et nedbrændt shelter, en bro eller andet der har været udsat for noget der måske er et bevidst forsøg på at ødelægge det andre sætter pris på, måske et forsøg på at stoppe folk fra at følge stien, eller måske bare en uheldig tilfældighed.

Uanset er der en række ting man kan i den situation der både kan hjælpe til hurtigt at genetablere stedet, øge samtidigt øge forståelsen og også mindske sandsynligheden for at det sker igen:

En mulighed for at lave bedre løsninger, som let kan repareres

Enkle løsninger når man laver trapper og skiltning gør dem let at gen-etablere og hvis der sker en skade kan man også se det som en mulighed forat lave en endnu bedre ny version.

Når skilte først skal trykkes eller særlige dele bestilles hjem tager det længere tid at udbedre skaderne.

Så enkelt, robust design der let kan repareres er klart at foretrække… Men det er også en fordel hvis det er af en udformning som viser at nogen bekymrer sig om det.

Hurtig udbedring af skader

Erfaringer fra en lang række områder, hvor der sker skader og hærværk viser at jo hurtigere skaden bliver rettet op, jo større er sandsynligheden for at det ikke gentager sig. Det bedste er hurtigt at få registreret skaden og så repareret den.

Lav et støtte-event eller et event

Er der en økomisk udfordring i at få skaderne lavet kan man starte en indsamling enten online (crowdfunding, der findes en række enkle redskaber og værktøjer) eller også kan man lave en indsamling i lokalmiljøet langs stien.

En støttekoncert, et loppemarked, et løb eller noget andet kan både hjælpe med til at rejse midlerne, og samtidigt bringe folk sammen, både om at genskabe mulighederne og samtidigt om at styrke det lokale fællesskab.

Bedre information om stien

Det kan hjælpe at gøre mere ud af at fortælle om stien, måske også med artikler om nogle af lokale som har glæde af den, og de gode ting den gør muligt.

Om det er ture til vandet, unger der kan komme til skole, folk der bruger den til at få det bedre efter en depression, eller noget helt andet, så er det tit de konkrete, lokale grunde der forklarer hvorfor vi skal bevare stierne.

Stier er vigtige og har mange gode effekter, men nogle gange er det ikke synligt. Og nogle har måske ikke helt erkendt hvad eller hvor meget de er igang med at ødelægge, og for hvem.

To hætteklædte figurer som laver hærværk langs vandresti. vandrestier design og vedligeholdelse. Tegning af Frits Ahlefeldt
Desværre er hærværk også en del af stiernes virkelighed. Meget kan undgåes ved at lokale tager ejerskab.

At fortælle om det gode stierne gør gavner på flere måder. Dels er der mindre risiko for skader og hærværk når lokale i højere grad ser stien som noget positivt og som deres. Og dels vil skaderne hurtigere kunne blive repareret, når flere ser stien som et vigtigt medlem af lokalsamfundet og hurtigt melder tilbage om opståede skader.

Lokalt ejerskab og stolthed giver respekt

Når stierne og stederne udstråler at de lokale er glade for dem er der mindre hærværk af disse steder. Det er somom det smitter når steder er velholdte og både lokale og besøgende kan se at her kommer der folk som er glade for deres sted.

Når skaden er sket kan det bringe folk sammen at få den udbedret

Skader og hærværk kan enten styrke lokalsamfund eller svække dem, og en af de mest afgørende ting for hvad der sker er hvordan lokalsamfundene har mulighed for at reagere og handle i situationen.

Det er klart det bedste hvis dem omkring stierne ikke skal vente passivt på at “nogen” kommer og retter op på tingene, men istedet selv har mulighed for at være med til at genskabe deres sted og sti.

Alt i alt når der sker skader på vandrestier og faciliteter

Skader på stier, faciliteter og steder er en del af historien omkring dem, og nogle gange er det endda umuligt at se om det er et hændeligt uheld, eller en bevidst handling der ligger bag. Heldigvis er løsningen den samme uanset:

Nemlig hurtigt at genskabe det ødelagte, og samtidigt bruge arbejdet til at styrke det sammenhold der er omkring stier og steder.

Nøgleord: stier, stidesign, landskabsdesign, landskabsarkitektur. vandrestier, fælleskab, community, vandreruter, friluftsliv, udeliv, foreningsarbejde

Om sektionen design af stier i Danmark

Samling af mine artikler, research og tegninger om udfordringer med at designe, planlægge og skabe vandrestier i Danmark. En del af mit arbejde og mine foredrag om hvordan vi bedst skaber og vedligeholder mulighederne for vandring i Danmark
Se alle her: Place-making på Vandreruter.dk

Artiklerne opdateres løbende som ny viden og forståelse kan lægges ind. Kontakt mig endeligt hvis der er fejl m.m. Kontaktformular

Der er lukket for kommentarer.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑