Opdateret Juni 2019. Design-udfordringer ved design og bygning af stier – Se alle eksempler på vandresti design udfordringer her
Gode faciliteter gør en stor forskel
tekst og tegning af Frits Ahlefeldt
Vandrere og andre som følger stierne til fods er afhængige af at faciliteter og steder er godt vedligeholdt. For når man bevæger sig afsted med rygsæk og ofte igennem øde områder er der tit langt – for langt, til næste mulighed
Vandrere stoler på folkene bag stien
Når man udmattet en sen aften til fods når frem til et shelter, en vandpost eller en trappe, der skal få en over den sidste forhindring efter måske mange timers hård vandring, så rammer det hårdt, når trappen er væk, eller vandposten ikke er åben.
Det er svært helt at forklare hvor meget det betyder, men det er meget. Og hvis man har trætte børn med, eller en gruppe, hvor mange måske ikke ligefrem er garvede vandrere, så kan man se præcist hvor meget det betyder i deres trætte ansigter, når de målløse står og kigger modløst på den knækkede trappe, broen der er kæntret, eller vandposten der ikke virker.
Vandring er smukt, fantastisk, men krævende
Vandring er langsommere, smukkere og mere krævende end det meste af det de fleste af os kaster os ud i, og når noget går galt har man ikke lige muligheden for at tage et sving om købmanden, eller sætte sig ind i bilen og styre mod det næste sted, 15 km. længere fremme.
Vandrere er i langt højere grad end andre afhængige af at de kan regne med både skiltning og faciliteter er som beskrevet.
Omveje på grund af ændrede stier, eller skiltning der ikke er ændret, selvom stien er det, kan kræve adskillige timers ekstra vandring og sende vandreren retur, måske langs en snæver eller farlig kyst, hvor højvande og skiftende vind pludseligt har gjort at det ikke alene er besværligt, men også farligt at gå.
Faciliter der virker giver tryghed
En af de ting der afholder flere fra at tage på vandring i Danmark er frygt for at faciliteterne og skiltningen ikke lever op til det der er beskrevet af de der har lavet de farvestrålende og lokkende brochurer.
Det er i høj grad et spørgsmål om at levere på det man har lovet vandrerne, så de kan fokusere på de udfordringer og muligheder som der også ligger i at gøre noget der er så enkelt og samtidigt hårdt som det at vandre.
Ligesom bjergbestigere skal kunne regne med de reb de køber, skal vandrere kunne regne med de trapper, broer og skilte m.m. som de er afhængige af.
Stier er lidt som puslespil, de må godt være svære, men alle brikkerne skal være der
Meget på en vandring vil ikke være som man havde håbet på og vandrerne er indstillet på at bide tænderne sammen og komme igennem en lang regnvejrsdag over glatte sten og mudder, eller kæmpe sig igennem en stiv kuling langs Vesterhavet.
Men når man så endeligt nærmer sig den lille by, eller trappen der skal få en væk fra den stenede og ufremkommelige strand, så er det næsten ubærligt at stå foran en fjernet trappe, eller spærret bro over en å.
Det er somom den sidste brik i dagens lange puslespil simpelthen mangler i pakken, som man har købt og satset sin tur på.
Vandrerne oplever det som det der med et fint ord kaldes en “deal breaker” Det kan endda få vandrere til at opgive stien og hele turen og istedet lægge både den og andre danske vandrestier bag sig.
Og det er utroligt uheldigt for tit er det småting, noget et team kunne have klaret på kort tid, og som, når det er på plads, gør hele forskellen mellem en forfærdelig og en fantastisk vandretur.
Guides, brochurer, stier og faciliteter må ikke love mere end de kan holde
Så helt enkelt er det bare rigtigt vigtigt at man ikke lover vandrerne mere end man kan holde, og man sørger for at når de har gået otte timer langs et hårdt terræn, så har man ikke glemt at låse lågen op, der skal få dem det sidste stykke frem til næste post, og man ikke har lukket for vandet, der gør det muligt for dem at slå lejr og blive klar til næste etape, næste dag.

Nøgleord: stier, stidesign, landskabsdesign, landskabsarkitektur. vandrestier
Om sektionen design af stier i Danmark
Samling af mine artikler, research og tegninger om udfordringer med at designe, planlægge og skabe vandrestier i Danmark. En del af mit arbejde og mine foredrag om hvordan vi bedst skaber og vedligeholder mulighederne for vandring i Danmark
Se alle her: Place-making på Vandreruter.dk
Artiklerne opdateres løbende som ny viden og forståelse kan lægges ind. Kontakt mig endeligt hvis der er fejl m.m. Kontaktformular