Opdateret Juni 2019. Design-udfordringer ved design og bygning af stier – Se alle eksempler på vandresti design udfordringer her
At løfte stierne kan være en løsning gennem våde enge og moser
tekst og tegning af Frits Ahlefeldt
Design af stier der løber gennem vådområder er en helt særlig udfordring, både fordi de nye stier risikerer at synke ned på niveau med resten af området, og samtidigt fordi stierne kan risikere at virke som dæmninger med uheldige konsekvenser for både biodiversitet, tilstødende områder og selve stien
En af flere måder at føre vandrestier gennem vådområder på, er ved at lade stien løbe på en hævet jordvold. Dette er et mindre resourcekrævende og vedligeholdelses-krævende alternativ til at lave en decideret gangbro igennem vådområdet.
Begge metoder til at lave stier gennem vådområder er meget brugt. Men den hævede jordvold giver nogle helt særlige udfordringer, den første er at stien hurtigt synker ned i den bløde undergrund.
Geotekstiler for at forhindre nedsynkning af hævede stier
En måde at forhindre at hævede stier synker ned er at bruge geo-tekstiler. Det er en robust, syntetisk stof-stribe som man lægger i bunden og fastgør inden man lægger stien ovenpå. De findes i forskellige udformninger og lægges også på forskellige måder, i både lukkede og åbne udgaver.
Gennembrydning og rør for at forhindre dæmnings-effekt.
En hævet sti kan hurtigt komme til at virke som et dige eller en dæmning og dermed skære vådområdet over i flere dele med uheldige konsekvenser for både landskabet, dyr og planter. Man laver derfor enten gennembrydninger ( evt. med broer) eller rør-kanaler igennem den hævede sti for at mindske adskillelsen.
“kimastier” – hævede stier som klimasikring
De hævede stier har en særlig mulighed, som snart kan blive meget mere aktuel som klimaforandringer og havstigninger bliver mere udbredte. Nemlig at de kan have en dobbelt funktion som diger.
Det betyder at ved skybrud eller stormflod vil den hævede sti virke som en beskyttende mur , der kan bruges til både at styre, forsinke eller helt stoppe vand fra at nå de områder som man ønsker at beskytte. Måske kan vi tænke i en ny type “klimastier” der ikke alene er gode at vandre langs, men også sikrer lavtliggende områder langs vandløb og kystnære enge mod stormflod og oversvømmelser.

Nøgleord: stier, stidesign, landskabsdesign, landskabsarkitektur. vandrestier, klimaforandringer, skybrud
Om sektionen design af stier i Danmark
Samling af mine artikler, research og tegninger om udfordringer med at designe, planlægge og skabe vandrestier i Danmark. En del af mit arbejde og mine foredrag om hvordan vi bedst skaber og vedligeholder mulighederne for at få flere vandrere ud på stierne
Se alle her: Place-making på Vandreruter.dk
Artiklerne opdateres løbende som ny viden og forståelse kan lægges ind. Kontakt mig endeligt hvis der er fejl m.m. Kontaktformular