Broer som fortællinger

Opdateret Juni 2019. Design-udfordringer ved design og bygning af stier – Se alle eksempler på vandresti design udfordringer her

Broer langs stierne er mere end overgange, de er også historier

tekst og tegning af Frits Ahlefeldt

Broer langs vandrestier er mere end bare en overgang, de er ofte blandt de bedst huskede og mest fotograferede steder på hele vandreturen. Broer er både en praktisk, og i lige så vigtig grad, en del af fortællingen om stien

I historier bliver broer ofte brugt som metaforer for overgange mellem en fase, en tilstand, verden eller virkelighed og så den næste.

Denne poetiske virkelighed er ofte med når vandrere følger stierne hen mod broer. Og der er en række måder man kan hjælpe med at formidle ikke alene broer som overgange, men også broer som en del af den historie vandreren selv skaber ved at vandre langs stierne.

Broer som ingeniørkunst og magiske overgange

Broer er ingeniørkunst, det er en praktisk konstruktion, der muliggør og forenkler en bevægelse fra den ene til den anden side af en forhindring… men de er også meget mere end det i vores forståelser og sprog:

“at krydse broen” er magisk, om det så er teenageren der skal krydse broen mellem barndom og voksen. Spionen der stiger ud af den mørke bil for at krydse broen mellem øst og vest. Eller Thor og Loke der vandrer afsted fra Asgård, gudernes verden, over regnbuebroen, for at besøge menneskenes verden Midgård på den anden side.

“På den anden side” er en anden af vores sproglige metaforer tæt forbundet med broer. Broer skaber sammenhænge og forståelser hvor der ellers er grænser og kløfter. På den måde er broer en slags milestene der, på en pudsig måde der, går igen både i vores forståelser og når vi stopper på dem, langs stierne ude i landskaberne.

Design af broer som historier

Nogle gange glemmer vi at broer er byggesten i historier langs stierne, i lige så høj grad som de er praktiske forbindelseslinier. Broer muliggør, og broer er også placeret der hvor stien ellers ville ende.

Vi stopper ved broen, enten for at tage en slurk vand, for at tjekke kortet eller endnu mere nu for at tage et snapshot og dele det på Instagram og andre sociale medier, hvor vi poster billede efter billede til et fortællespor, der følger vores vandring og sti i den virkelige verden.

Broer som oplevelser

Men det er ikke alle broer vi stopper ved. Nogle får os til at måbe, andre knap så meget. Broer kan desværre også være ligegyldige. Og det er i høj grad op til dem der placerer og designer broerne at placere dem i den ene eller den anden kategori. En god bro er ikke alene holdbar, den er også en oplevelse, der markerer et særligt sted på en vandretur

illustration af vandrer på bro over vandløb. vandrestier design og vedligeholdelse. Tegning af Frits Ahlefeldt
Broer over åer, vandløb og kløfter er en vigtig del af både fortællingen og design langs stier. Med gode løsninger kan man ikke alene sikre overgang, men også markere og endda skabe et særligt sted på vandringen.

Nøgleord: stier, stidesign, landskabsdesign, landskabsarkitektur. vandrestier, overgange, brodesign, storytelling

Om sektionen design af stier i Danmark

Samling af mine artikler, research og tegninger om udfordringer med at designe, planlægge og skabe vandrestier i Danmark. En del af mit arbejde og mine foredrag om hvordan vi bedst skaber og vedligeholder mulighederne for vandring i Danmark
Se alle her: Place-making på Vandreruter.dk

Artiklerne opdateres løbende som ny viden og forståelse kan lægges ind. Kontakt mig endeligt hvis der er fejl m.m. Kontaktformular

Der er lukket for kommentarer.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑