Biodiversitet og vandring

vandring er en af de bedste måder at relatere til naturen på

Livets træ og Jorden

Tekst og illustration Frits Ahlefeldt, Vandreruter.dk

Mennesket har vandret i hundrede tusinder af år på planeten og langt størstedelen af den tid har vi været væsentligt mere forbundet til resten af livsformerne på Jorden, end vi er i dag, hvor vi på få år, ifølge mange eksperter, har udryddet over halvdelen af jordens øvrige arter og biodiversitet

At Jordens biodiversitet i øjeblikket styrtdykker og forskerne på ingen måde kan nå at registrere de utallige arter, der udryddes hvert år, er en tragisk men ofte gentaget kendsgerning ( blandt andet af BBC i 2018 her).

Livets træ, som det poetisk bliver kaldt, er ikke i god form, og det er kun den ene del af udfordringen. Den anden del er at naturen og vores planet interesserer os historisk lidt. Vi er ved at blive mere og mere ligeglade med alt udenfor vores skærme og statistikken fortæller os at vi tilbringer mindre tid udendørs end nogen generation før os.

Vores manglende interesse påvirker ikke alene naturen, men også vores trivsel, men undersøgelser viser samtidigt at et af de aller bedste midler til at undgå alt fra stress, depressioner og til hjerteanfald og ensomhed er at tilbringe bare nogle få timer udendørs i naturen om dagen til fods.

Vi trives simpelthen bedre når vi forbinder os til resten af træet, som omslutter vores planet.

Og at gå langs stier er en af de bedste måder at gøre det på, ikke kun for vores skyld, men også for naturens skyld, for hvad vi ikke relaterer til og interesserer os for, det bliver udelukkende set som en ressource, der kan omlægges væk fra natur og biodiversitet, og om mod industriel stor-produktion. Noget vi kan mindske risikoen for helt enkelt ved at forbinde os med de naturområder der er tilbage, gennem vores viden, vores valg, vores historier, vores stier… og vores fødder

Tegning af jorden inde i et træ. Illustration Frits Ahlefeldt
Livets træ. Et klassisk billede på at alting er forbundet. Noget mange føler stærkere efter en lang vandring

Der er lukket for kommentarer.

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑