Den danske klosterrute er et stort pilgrimsvandrings-guidebogs projekt og forløb, til en vandring langs eksisterende stier og veje rundt i Danmark fra Helsingør til Frederikshavn
Se flere vandreruter i Danmark: Samlet liste – Korte beskrivelser
Den Danske Klosterrute – 2300 km. pilgrimsvandring rundt i Danmark
Tekst af Frits Ahlefeldt, Vandreruter.dk Opdateret 2023
Officielt Website: Klosterruten.dk
Officiel Facebook Side (644 følgere i Jan. 2023) : Facebook.com/pilgrimsvandring
Et lidt glemt vandreprojekt der stadigt i 2023 annoncerer deres jubilæumsvandring i 2017
Den Danske klosterrute er et gigantisk pilgrims-guide projekt (startet ca. 2007) om at etablere, ikke alene et fundament for pilgrimsvandring i Danmark og en oversigt over alle de interessante kirker, kloster og andre steder, som historisk er en del af den danske pilgrims og kulturhistorie – Men også samtidigt researche og beskrive hele forbindelses-linien og en rute langs (eksisterende) veje og stier, som forbinder disse historiske steder til en vandring på 2300km. gennem hele Danmark fra Helsingør til Frederikshavn
Klosterruten er kan foretages i en kontinuerlig vandring
Klosterruten er lidt enestående for vandreoplevelser herhjemme tænkt som et langt forløb på over 2300km. En vandring der kan foretages som en kontinuerlig pilgrimsfærd mellem 50 historiske kloster-steder og langt, langt flere kirker, helt fra Helsingør, ned over Sjælland, Falster, Lolland, Fyn og op gennem Jylland til Frederikshavn.
Indtil nu er der 9 bind i serien om den Danske klosterrute, med nærmest utallige beskrivelser af særlige steder, klostre og historiske oplevelser herhjemme i Danmark.
I starten (ca. 2007) var Den Danske Klosterrute især en mands vision – Præsten Jens Kristian Krarup, researchede og skrev de første 6 bind af Den Danske Klosterrute selv, og foretog også de mange og lange første ture. Siden er flere og flere kommet til og idag ligger projektet den danske klosterrute i Foreningen Den Danske Klosterrute
Både til fods og til cykel
Måske lidt paradoksalt kan pilgrimsvandringerne ifølge sitet også være pilgrimscyklinger, ihvertfald beskrives udførligt på websitet klosterruten.dk hvordan man også kan følge netværket af veje på cykel og hvad en sådan en pilgrimscykel skal kunne her. Måske en smule kompromis-søgende i og med at pilgrimsvandringen jo netop skulle få pilgrimmene ned i tempo og tæt på jorden.
Klosterruten.dk et ambitiøst projekt
Alt i alt fremstår Klosterruten som et på mange måder gigantisk projekt om at skabe en klosterrute gennem hele Danmark, der ikke stikker i alle retninger men kan følges hele vejen fra Helsingør til Frederikshavn, hvis man har tiden til at vandre de 2300 km. – Og det er netop tid og fordybelsen der måske er det Klosterruten handler allermest om, som en mulighed for at følge, gennem måneder, en enkel rute til fods som pilgrim, mellem kirker, særlige naturområder og en fordybelse, der måske kan komme bedre ved at gå, roligt, dag efter dag, end ved så meget andet som vi fylder vores fortravlede hverdag med.
På den måde kan det være at Klosterrutens sande paradoks og udfordring er at den især er tænkt til dem der ikke har tiden til at gå den…men brug for at gøre det.