Danske Vandreruter og Open Streetmap

Det er ikke altid let at finde rundt i de forskellige kort og GPS koordinater til de danske vandreruter, men der er håb for der findes måske en bedre måde at gøre det på: OpenStreetMap:

Af Frits Ahlefeldt, vandreruter.dk

Her er et link til OpenStreetMap’s oversigt over de danske vandreruter med links til relevante websites 

Hvad er OpenStreetMap?
OpenStreetMap er en underliggende åben standart, som fungerer ved at kommuner, regioner, stat og brugene sammen kan opbygge frit tilgængelig information om stier, vandreruter og spor i et stort, fælles opdateret samarbejde.

Og det sker allerede over hele verden og OpenStreetMap er i Danmark ved at nå  meget længere med registeringen af de danske vandreruter end alle andre.

En særlig fordel ved at arbejde i det samme åbne system er at alle kan få glæde af det fælles arbejde uden at skulle være låst til eller betale hverken udviklere, Google, Bing, Apple eller andre for brugen af den viden.

Indtil nu har hver eneste kommune, forening og region / statsenhed ellers insisteret på deres egen logik og ukoordinerede måde at udvikle vandrestier på, men ulempen ved den måde (udover det er vanvittigt dyrt) er at enhver der vil bruge flere forskellige vandrekort  skal sætte sig ind i et nyt system hver gang de krydser en kommunegrænse, eller krydser over til et nyt vandre-website

I fremtiden kan man få sit vandrekort som man vil

I modsætning til de traditionelle kort kan OpenStreetMap stierne kan lægges ind som lag på stort set alle kort, både digitale på telefonen, tablets, ure og laptops. Men også på de vandrekort som man printer ud, (eller får udprintet på f.eks. touristinformationen)

Så nu kan man f.eks. pludselig se sin vandre-rute på Satelit maps, på topografiske kort eller på andre kort, hvis man foretrækker det. Og det er samtidigt vandrekort og stier som er  netop de udsnit man skal bruge og helt opdaterede.

Det sidste er noget der endnu først er på vej på vandresti-kort-fronten, men der kommer stadigt mere brugervenlige måder at gøre brug af de vandreruter som allerede nu ligger klar på OpenStreetMap, så vandreren direkte kan klikke på f.eks. Hærvejen, Gendarmstien eller Øhavstien på sin mobil og så tage rygsækken på og begynde at vandre.

Og det ser ud til at indenfor 1-2 år vil man kunne se alle de store danske vandreruter direkte og offline, samlet, i en af adskillige apps, som kan downloades til ens mobiltelefon helt gratis.

telefon med en sti på skærmen- Tegning af Frits Ahlefeldt
For nogle kan en smartphone være døren til vandrestierne – for andre kan den lukke den

Så det tegner endeligt  rigtigt godt for formidlingen af de danske vandreruter og stier.

Tekst og tegninger: Frits Ahlefeldt, Juli 2014

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑