Ulven er tilbage i Danmark

Ny mulighed for at se ulve på vandretur i Danmark

Akvareller, plancher og tekst: Frits Ahlefeldt artikel fra 2013

ulv akvarel

Mulighederne for at se vilde dyr på vandreturen i Danmark er lige blevet meget mere vilde… for ulven er tilbage i Danmark efter at have været udryddet i flere hundrede år.  Allerede sidste år blev der set en ulv I Danmark, og det var den første bekræftede observation siden 1813.

Hvis man er på vandretur i Jylland, på f.eks. Hærvejen, kyst til kyst stien, eller Drivvejen er der en chance for at se en ulv, men chancen er meget  lille da ulven er meget, meget sky. Hvis man skal have mere end en teoretisk chance, så skal man dels være overordentlig heldig og samtidigt meget, meget stille og ikke i vindretningen. For den sky ulv vil stikke af ved det mindste tegn på at der er mennesker i nærheden.

Ulven som vandrer

Ulven er nærmest den perfekte langdistance vandrer, den er bygget til lange udholdende vandringer og kan vandre over 1oo km. om dagen i adskillige dage.  Måske netop derfor har den også været den perfekte rejseledsager for tidlige jægere, der sammen med deres ulve havde langt bedre chancer for at finde og følge de byttedyr, som var nødvendige for deres overlevelse. Samtidigt er ulven et meget socialt dyr og de indgår, præcis som vi i et netværk af regler og territorier og kommunikerer ved hjælp af en lang række forskellige signaler, dufte, lyde og udtryk.

Ulven i Harrild hede

I flere uger har der været tegn på at en ulv var kommet på besøg, men trods adskillige forsøg på at se den, var det ikke lykkedes at få en sikker observation af ulven, før den gik ind foran et vildt-kamera ved en øde foderplads ved Harrild Hede og kameraet tog et tydeligt billede af ulven

Her er mit hurtigt skitsede overblik over observationen af ulven i Harrild hede, ved Herning:

Ulv set ved Harrild hede

Harrild hede ligger i et af de mest øde områder i Danmark og dermed et af de bedste “ulve hjem” i Danmark. Masser af øde skove, hedestrækninger, store åer og masser af vildt kendetegner dette område.

Ulven er sandsynligvist strejfet herop fra Tyskland, hvor der findes en stor og naturlig ulvebestand. Så det er også sandsynligt at vi fremover fra tid til anden vil høre om at vildt-kameraerne tager billeder af ulve og måske endda af ulveunger:

ulve unger

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑