Vandring, Vandreture og vandreruter i Danmark

Nordkyststien

Nordkyststien på Sjælland, ca. 100km. fra Sjællands odde over Hundested til Helsingør

Af Frits Ahlefeldt, opdateret Marts 2017

PDF kort til Download
Link: Hundested-Gilleleje

Link: Gilleleje-Helsingør

Man kan følge havet stort set hele vejen langs stranden ihvertfald fra Hundested til Helsingør ( ca. 61km. ) Og har man mod på at klare udfordringen og hele turen på under 12 timer, kan man også melde sig til Ultracup.dk løbet Nordkysten d. 12 August 2017

 

 

akvarel af Knud Rasmussens hus (polarforsker) Nordkyststien løber forbi Polarforskerens Knud Rasmussens hus

Nordkyststien er oprindeligt tænkt som en cykelrute i amts regi, men turen langs vandet egner sig endnu bedre som vandrerute – oftest kan man følge stranden (90%)  ellers kan man følge de små stier, veje istedet for de skiftende sten og sandstrande langs Nordkysten.

Og selvom stormfloden der ramte Nordkysten i vinteren 2014 har flyttet en del rundt på mange af kyststrækningerne er det forsat muligt at nyde turen langs vandet og mange af stierne er faktisk blevet opdateret til endnu bedre stier siden.

Vandreruten Nordkyststien kan følges fra næsten yderst på Sjællands odde (færgelejet til Jylland) og så hele vejen langs det fasionable Nordsjælland til Helsingør. (en hurtig opmåling gav omkring 100km. )

Den officielle rute går fra Hundested til Helsingør, men har man tid er det helt sikkert værd at tage hele turen fra Sjællands odde til Helsingør til fods.

Stemning
Stejle klinter, smukke strande og lange stræk helt nede ved vandkanten er det der venter på Nordkyststien, krydret med lækre restauranter og cafeer med friskbagte croisanter og cafe latte i flere varianter, der ellers normalt er stylet til de forvente velhaver Københavnere der er trukket her op til deres ofte store, gamle og smukke sommerhuse langs Nordkysten. Kendis steder som Tisvilde, Gilleleje, kikhavn og Hornbæk er ligesom Skagen små idyliske fiskerlejer der nu er polstret med lækre biler og modebevidste kendte tilflyttere og udenlands danskere på grænseplader.

Det var her på Nordkyststien Søren Kirkegaard blandt andet tog op for at tænke eksistentialisme og også her Niels Bohr trak Heisenberg op, da denne fik hjemve… Men på vandringer langs kysten overtalte Bohr Heisenberg til at blive så de sammen kunne udtænke kvantemekanikken og grundsten til den moderne fysik sammen.

Også Polarforskeren Knud Rasmussens smukke bolig er her som museum, der er de dramatiske fyr omkring Gilleleje, der er munkeruphus kunstmuseum, Rudolf tegners skulptur museum og Marienlyst lige før Helsingør

Ruten er lige meget en natur rute, som en “se på huse” tur langs stranden, idet de utallige sommerhuse ofte kan ses lidt tilbagetrukket fra stranden.

Der er få shelters på ruten men ellers masser af bed&breakfast, vandrehjem, hoteller og kroer.

Ind imellem er der oaser som Troldeskoven, Melsted lynghede, Heatherhill (lyng naturreservat) Tegners skulpturpark, Hornbæk kystskov og det meste af Sjællands odde.

Afslutningspunktet på turen det gamle og maleriske Helsingør med den enorme og sagnomsuste borg Kronborg, der kan ses langt for enden af horisonten lang tid før man når frem til de krogede gader og små cafeer, færgerne til Helsingborg, Hamlet og Holger Danske.

 

Til og fra Nordkyststien

Der kører både busser og toge langs Nordkyststien og der er både tog til og fra Helsingør, til Gilleleje og der er togforbindelse til Hundested og bus til Sjællands Odde færgehavn

Tjek evt. forbindelserne på Rejseplanen.dk

Mine nyeste historier

Danske vandreruter 2017

Danske vandreruter 2017

Vandreruter.dk opdateret for 2017 og nye vandrestier er på vej ind på sitet [Read More]

vandreruter og vild mad

vandreruter og vild mad

Kan vi skabe en helt ny type spiselige vandre-oplevelser ved at opgradere vores vandreruter i Danmark? [Read More]

Vandring og de små byer

Vandring og de små byer

Vandrere giver nyt liv til de små byer Når en vandresti løber igennem de små byer kan det give helt nyt liv til [Read More]

Stevns trampesti, Boesdal kalkbrud

Stevns trampesti, Boesdal kalkbrud

Boesdal kan blive vigtigt knudepunkt på en Unesco VerdensArv sti langs Stevns klint Af Frits Ahlefeldt, Vandreruter.dk [Read More]

Danske vandreruter på nettet, er OpenStreetmap nået længst?

Danske vandreruter på nettet, er OpenStreetmap nået længst?

Det er ikke altid let at finde rundt i de forskellige kort og GPS koordinater til de danske vandreruter, men der er [Read More]

Change Language

Søg

Få email med nye historier

Få mine nyeste artikler om vandring i din mailbox

Join 80 other subscribers

Facebook

Mine artikler om Vandring