Vandring, Vandreture og vandreruter i Danmark

Multifuel brændere, MSR Whisperlite og alternativer

Artikel om Multifuel brændere
Frits Ahlefeldt – 1. januar 2010


Den klassiske benzinbrænder MSR Whisperlite er lidt af en legende og har siden den blev introduceret i 1984, været kendt som den “målepind” andre benzinbrændere blev vurderet op imod. Idag er alternativer som Optimus Nova og Primus Omnifuel stærke alternativer.

MSR Whisperlight brænderen
MSR Whisperlight brænderen

Tilbage i 1970 erne blev man mere og mere bevidst om at dehydrering var en afgørende faktor i mange bjergbestigningsulykker og man arbejdede derfor på at udvikle brændere der kunne smelte sne under selv de mest ekstreme forhold, så man altid kunne få væske, uanset hvor højt man var nået op og hvor meget det stormede .

Det Amerikanske firma Mountain Safefy Research, fra Seattle, satte sig for at udvikle en brænder der var 200% driftsikker og kunne bruges i ekstreme højder og temperaturer. Resultatet var  MSR model 9,  og starten på MSRs legendariske multifuelbrændere.

MSR model 9 var en benzinbrænder, der var anderledes end det meste, som fantes på markedet på det tidspunkt.  Selve brænderen var ikke fastmonteret ovenpå brændstofflasken, som de fleste Primus, Optimus og Coleman brændere ellers var, men istedet havde  MSR forbundet deres nye brænder til brændstofflasken via et tyndt stærkt stålrør. Noget der gjorde at brændstofflasken, som noget nyt,  kunne adskilles fra brænderen.

En anden nytænkning var at brænderen blev beskyttet mod selv hård vind af en let, men solid aluminium skærm, der kunne pakkes sammen og det hjalp yderligere til at gøre brænderen brugbar under selv de mest ekstreme forhold.

msr model 9, fra 1973

MSR Brænderen til ekstrembrug er siden  løbende blevet videreudviklet og idag kender vi den som MSR XGK multifuel burner.

XGK brænderen kan brænde og fungere med stort set alle slags brændstof, den larmer som en F16 og er udviklet over adskillige generationer og idag den absolut mest foretrukne benzinbrænder til proffesionelle ekspeditioner over hele verden.  I Danmark har de den blandt andet i Friluftsland.dk.

Firmaet Mountain Safety Research (MSR) er i dag en del af et andet firma fra Seattle, nemlig Cascade Designs, der blandt andet laver Therm-a-rest liggeunderlagene.

MSR XGK - Proffesionel ekspeditionsbrænder fra MSR

MSR Whisperlite

MSR Whisperlite brænderen kan måske ses som en lettere og mere lydsvag udgave af XGK. En brænder som også er ekstrem pålidelig, men larmer væsentligt mindre og samtidigt har en anelse bedre mulighed for justering af effekten. Whisperlite er beregnet til mere almindeligt og ikke helt så ekstreme situationer som XGK og udmærker sig især ved et andet brænder-design, med en meget mere lydsvag opbygning.

MSR Whisperlite

Siden MSR Whisperlite er så, siden den blev lanceret i 1984 også blevet videreudviklet og hedder idag MSR whisperlite international. Whisperlite er gennem de sidste 30 år  langsomt vokset til en legende og alene på outdoorreview.com har over 150 været inde og erklære deres kærlighed til Whisperlite brænderen: link her

Det er en brænder som rigtig mange har et små-religiøst forhold til og både hader og elsker, som friluftsland blandt andet skriver:
Alle der ejer en Whisperlite, elsker den, men har også bandet over den mere end en gang, alligevel er den her stadig. Det er den fordi, ligegyldigt hvad der går galt med en Whisperlite, kan den altid repareres  i felten”

Både Whisperlite og XGK brænderne har et særligt rensenåls-system der virker ved at man ryster brænderen.
MSR Whisperlite kan bygges ind i et trangia ved hjælp af en lille ekstra ting, en såkaldt d.i.m.s. (sælges blandt andet i Friluftsland.dk)

MSR Simmerlite

MSR Simmerlite brænderen

Nogle kalder MSR Simmerlite for efterfølgeren til MSR Whisperlite og der er da også rigtig mange ligheder mellem dem, lige fra brænderdesign, (lydsvagt) til pumpe og resten af opbygningen.  Dog er MSR Whisperlite en multifuel brænder, der også tager andet end benzin uden at brokke sig, mens Simmerlite kun kan brænde på rensebenzin eller noget meget lig.

MSR Simmerlite får gode anmeldelser de steder jeg har læst, men får også samme hårde medfart som Whisperlite, når det kommer til at justere flammestyrken på brænderen. Og de fleste anmeldere er enige om at det er en super let, pålidelig og hurtig brænder, men  “simre” er netop det MSR simmerlite har sværest ved. Men kommer man fra en MSR Whisperlite er det de sædvanlige tricks man bruger for at få simmerlite til at simre: især at have lavt tryk i pumpen (kun pumpe få gange) og ellers bruge en blanding af  held, tilgivelse, religion og at brugeren langsomt udvikler et intimt kærlighedsforhold til brænderen. (Samme princip der har virket for MSR med både Whisperlite og XGK brænderen)

På det danske outdoor forum Outsite.org er det også en af de mest populære benzinbrændere, med masser af positiv omtale, fra meget erfarne friluftsfolk.

Alternativer: Primus omnifuel og Optimus Nova

Både brænderproducenterne Primus og Optimus har de senere år studeret og lært af MSR og har efter flere mere uheldige forsøg,  idag brændere klar, der af mange regnes som fuldt ligeværdige – eller ligefrem bedre alternativer. Hvilken af de tre producenter (Primus, Optimus, MSR) der laver de bedste brændere, er der, her i starten af 2010, delte meninger om, selvom mange er enige om at det er en af disse tre der er verdens bedste.

Og det diskuteres livligt, herhjemme har vi blandt andet en diskussion om forskellen på Optimus nova og Whisperlite på Outsite.org,

Primus og Optimus har begge svenske rødder  o begge firmaer har lavet brændere til verdens eventyrere i over hundrede år.

Optimus Nova og Nova+

Firmaet Optimus er oprindeligt svensk og fra 1899. Det har siden 2008 været ejet af Katadyn, (Sweitz) der er mest kendt for vandrensningsfiltre til outdoorbrug.

Multifuel brænderen Optimus Nova

Optimus Nova findes i to udgaver en med justering nede ved brænderen med et grønt justeringsgreb (den viste version herover) og så i en nyere udgave (nova+) med justering oppe ved brændstofflasken , gennem en drejning af selve brændstofslangen. (justeringen sker stadigt ved brænderen). Optimus Nova skulle simre bedre end de to andre multifuel brændere, men har samme noget larmende brænderdesign som de andre af “roar typen” (undtaget Whisperlite). Novabrænderen har ligesom de øvrige vundet flere design priser og været brugt på mange ekspeditioner. Optimus nova findes i øvrigt i en udgave der passer ind i et Trangia.

De to forskellige Nova typer, den originale og “plus” typen adskiller sig primært ved flammejusteringen, de fleste reviews, jeg har læst, anbefaler den originale, med greb, frem for den nye justering af flammen ved at dreje brændstofslangen. Læs f.eks. dette Optimus Nova+ review, med sammenligning til Nova

Optimus nova og nova+ har en indbygget rensenål der virker ved hjælp af en magnet. Når man fører magneten forbi bunden af brænderen, aktiverer magneten en indbygget rensenål, under dysen, der skubbes op og renser dysen.

Primus Omnifuel

Primus.se er så vidt jeg har kunnet se stadigt på svenske hænder. Primus har en lang historie og lavede deres første brænder i 1892. Der var en primus brænder med polarforskeren RoaldAmundsen, på mange af hans ekspeditioner. Og et absolut  højdepunkt for Primus, var da Hillary og Kenzing, som de første, nåede toppen af Mount Everest i 1959, medbringende en Primus brænder. Siden er Primusbrænderne udviklet videre og videre og Primus Omnifuel, der blev lanceret i 2001 og siden videreudviklet løbende, er deres mest avancerede, justerbare multifuel brænder. De har dog også en anden version, Primus multifuel, uden justeringshåndtag på brænderen, og også en der er indbygget i Primus version af et trangia, dog uden justeringshåndtag på selve brænderen (den løsning, der giver den bedste justering af flammen).

Primus Omnifuel

Primus omnifuel har som noget enestående, i forhold til Nova og MSRbrænderne en særlig mulighed, da den også kan bruges med gasflasker. Tilgængæld mangler Primus Omnifuel så en rensenål og hvis brænderen stopper til må man bruge en klassisk rensenål. (et medfølgende håndtag med en tynd rensepind i enden). Optimus og MSR brændere har indbygget rensenål.

Sammenligning af Multifuel brændere

Jeg har læst reviews fra flere steder – og var især imponeret over sitet: backpackgeartest.org der har nogle meget gennemførte test og reviews, selvom layoutet er ret enkelt er det meget detaljerede reviews, man finder der.

Ellers er sitet trailspace.com og sitet outdoorreview.com også fyldt med reviews:

Multifuel brænder: Vægt detaljer reviews
MSR Whisperlite 460gr. 3-4 minutter – kogetid 1.l. vand

Simrer dårligt
larmer ikke, Legende blandt vandrere og andre Outdoor folk

trailspace.com

Backpackergeartest

MSR XGK 489gr. 3-4 minutter- kogetid 1.l. vand

Simrer dårligt
larmer. Verdens mest anerkendte ekspeditionsbrænder.

Trailspace
MSR Simmerlite 346 gr 3-4 minutter – kogetid 1 l. vand
Simrer dårligt, men meget pålidelig og let brænder, der kun brænder benzin
Backpackergeartest
Optimus Nova 435 gr. 3-4 minutter – kogetid 1.l. vand

simrer godt
Larmer

outdoorreview.comBackpackergeartest

trailspace.com

Primus omnifuel 441 gr.
3-4 minutter – kogetid 1.l. vand

simrer godt
larmer.

trailspace.com

Konklusion

Så vidt jeg har kunnet læse ud af reviews – så langt, er der rigtig mange delte meninger om hvilken af de fem brændere der er den bedste, men få andre brændere der kommer op på siden af dem, selvom der er flere meget tæt på de 5 her.

Både Optimus og Primus har brændere der simrer lige så dårligt som XGK, men er næsten lige så anerkendte, når det kommer til driftsikkerhed. (Optimus nova+ og Primus Multifuel) Samtidigt laver MSR også en brænder (Dragonfly) der har indbygget justeringshåndtag – den får dog blandede reviews. se. f.eks. det her MSR dragonfly review. og MSR har ikke været helt heldig med Dragonfly, så vidt jeg kan forstå,  MSR har blandt andet givet pumpen en anden diameter end de andre MSR brændere, så de forskellige brændere ikke kan bruge samme flasker…

MSR Dragonfly

Topkvalitet fra alle tre producenter:

Både MSR, Optimus og Primus multifuel brænderne er alle udviklet gennem adskillige generationer og har været brugt på utallige lange og ekstremt hårde ekspeditioner under alle forhold, overalt på kloden og deres effekt og hvor meget brændstof de bruger under forskellige højder og vindstyrker er også meget lig.  Primus skiller sig ud ved også at kunne tage gasflasker, mens Novaen får virkeligt gode reviews og har indbygget magnetisk rensenål… MSR Whisperlite og MSR Simmerlite larmer væsentligt mindre end de andre, men kan stort set ikke simre, hvor de andre brænder klarer flere forskellige slags brændstof og simrer langt bedre.

Yderligere alternativer

Så længe man bliver indenfor benzinbrændere og multifuel brændere er der et par andre producenter, der går igen i mange af de reviews jeg har læst. Et par jeg vil nævne er:

Coleman

Coleman fyrestorm

Coleman er et af de helt store og gamle firmaer: Link til Coleman. (mest kendt for deres benzinlamper, der også forhandles i DK)
Coleman klassiske benzinbrændere simrer og starter hurtigt og siger stort set ingenting, men de er tunge og regnes mest til “campingbrug”, men de nye ekspeditionsbrændere har ikke slået igennem i Danmark, hvor de er fuldstændigt ukendte. Coleman forsøger (ligesom Primus og Optimus gjorde) at komme tilbage på markedet med en række nye ekspeditionsbrændere. Dog pt. uden succes hos de proffesionelle, der tilsyneladende stadigt ser dem som lidt amatøragtige campingbrændere og langtfra driftsikre nok. Og blandt andet Fyrestorm får mildt sagt tæsk på blandt andet reviews fra trailspace.com

Snowpeak brændere:

Gigapower snowpeak benzin brænder

Snowpeak.com er noget så eksotisk som et japansk firma – der siden 1958 har konkurreret med de svenske og amerikanske firmaer. Snowpeak har dog ikke haft den store succes i Danmark så langt og jeg har ikke set brænderne noget sted i 2009 eller 2010. Men Snowpeak benzinbrænderen GS-010R får  gode reviews og kan købes i udlandet, den larmer blandt andet mindre end de andre. (man kan se at brænderdesignet er af den lydsvage “whisperlite” type.

En af grundene til at Snowpeak er lidt bagud, kan være at Snowpeak.com var nød til at tilbagekalde brændere i 2004, pga. et uheldigt pumpedesign. læs om det her. Noget der kan have gjort det svært for dem at genopbygge den altafgørende tillid til deres benzinbrænder.

Afslutning

Udviklingen og hvor gode de forskellige multifuel brændere er skifter ofte og f.eks. mener mange at MSR laver langt dårligere pumper nu og andre siger også at Optimus Nova er faldet i kvalitet, som produktionen er skiftet til andre lande og steder. (hvilket er et ret almindeligt problem)  Men de fire nævnte brændere tror jeg alle ligger helt i top, som noget af det bedste der er lavet indenfor multifuel og benzinbrændere indtil her i starten af 2010
Men prøv evt.  at tjekke Backpackergeartest.org og læs reviews der for brændere jeg ikke har med i min artikel.

Opdate: 22Maj. 2010 – Jeg har nu selv investeret i en Simmerlite her i foråret  –  min Simmmerlite virker fint – so far… men det passer at den kun simrer nogenlunde sammenlignet med f.eks. Coleman (som jeg har to af…  (ellers er det mig der endnu ikke har lært den at kende) – tilgængæld er den meget let, enkelt at sætte op og virker fantastisk her efter ca. 20 dagstures brug og Simmerlite er lige nu min favoritbrænder.

(jeg købte min Simmerlite (kr. 1049)  i Bjergkaeden.dk i Køge – fed butik med god og kompetent betjening)

Flere historier

Ny version af vandreruter.dk
Ny version af vandreruter.dk

Sen aften (30 juni) og endeligt igang med vandreruterne - igen [Read More]

Dyrehaven
Dyrehaven

En slendretur i Dyrehaven med Moleskine skitsebogen, i November [Read More]

Change Language

Søg

Få email med nye historier

Få mine nyeste artikler om vandring i din mailbox

Join 79 other subscribers

Facebook

Mine artikler om Vandring