Vandring, Vandreture og vandreruter i Danmark

gudenaa-explorer 2010

DGI indbyder til en række organiserede vandreture fra Gudenåens udløb og til Randers. Turene løber over fire dage i maj (13-16 Maj ), med faste overnatningssteder og bustransport til og fra de guidede ture langs Gudenåen.

Link til sitet: gudenaa-explorer.dk

Om Gudenå explorer projektet
Gudenaa-explorer.dk er et flerårigt projekt, der løber fra 2008-2012 langs Gudenåen og som skal fremme interessen og kendskabet til de mange  naturoplevelser  langs Gudenåen, især gennem et arrangeret forløb af friluftsoplevelser, både på og langs Gudenåen.

Projektet er blevet til som et samarbejde mellem DGI og de fire kommuner Horsens, Silkeborg, Viborg og Randers.
En række andre er også indover projektet, blandt andet Dansk Vandrelaug, Cyklistforbundet, et par højskoler og så en ekstra styrke af naturvejledere og naturskoler.

Som hoveddrivkraft og koordinator bag projektet står DGI.dk (danske gymnastik og idrætsforeninger) og de fire kommuner og projektet er en del af en aftale lavet med Kulturministeriet.

Fortællinger som drivkraft i Gudenaa-explorer 2010
Projektet omkring Gudenåen arbejder  på at koble fortællinger til vandringerne langs Gudenåen og en række historiefortællere og guider vil blive tilknyttet til de forskellige ture i Maj 2010. Ligesom der vil blive mulighed for at høre flere historier om aftenen, mellem vandringerne.

Og der er masser at fortælle om da masser af spændende kulturspor følger Gudenåen  og en lang række forskellige samfund og kulturer levet langs åen og brugt den som hovedvej op gennem historien.

Ankermanden bag projektet;  Flemming Johannsen, fra DGI Midtjylland, fortæller  at Gudenaa-explorer er i fuld gang med at planlægge aktiviteter og ture, ligesom man vil bruge digitale redskaber, blandt andet digitale kort fra Google, for bedre at informere om arrangementerne på websitet: gudenaa-explorer.dk

For DGI, der står bag projektet er målet  at få folk til i højere grad at bruge landskaberne til motion og lære stierne at kende, så de senere trygt kan begive sig afsted på egen hånd. Ikke alene på de udvalgte dage, men også over resten af året.

I år vil man især fokusere på børnefamilierne og søge at skabe ture, der kan nydes af alle generationer, så f.eks.  bedsteforældre kan tage de helt små børn med ud og lære dem om nogle af de landskaber, der vil forsvinde, hvis vi ikke aktivt arbejder for at bevare og bruge dem.

Lige hvad Gudenåen trænger til
Projektet Gudenå-explorer er super godt for de noget udfordrede vandreruter langs Gudenåen, der på det seneste har været under hård kritik på blandt andet vandreforummet outsite.org, hvor flere har måttet opgive at følge de oversvømmede stier langs Gudenåen og siden har stillet spørgsmåltegn ved hvorvidt især den meget ofte oversvømmede vandrerute  “trækstien” overhovedet kan kvalificere sig til navnet “vandrerute”.

Forandringerne omkring Gudenåen og de oversvømmede stier skyldes dog sandsynligvis mest en helt ny biologisk udfordring idet en ny art af muslinger, med dramatisk hastighed, er ved at indtage stadige større dele af hele Gudenå-systemet. Muslingerne bærer navnet “vandremuslinger” og de sætter sig i klynger, i op til enorme antal.

Vandremuslingerne filtrerer vandet for alger og plankton så effektivt at vandet i Gudenåen er blevet meget mere klart de sidste år. Det har skabt så gode vækstbetingelser for vandplanterne i åen, at de har bredt sig så kraftigt at de nu mange steder har skabt “propper” der har begrænset vand-gennemstrømningen i Gudenåen. Det kombineret med de nye klima-tiders særlige kraftige regnbyger har så, i perioder, medført store oversvømmelser af stisystemet langs åen, der ellers blev præmieret som en hemmelig perle for få år siden.

Læs mere om Vandremuslinger i Gudenå-systemet (Skanderborg kommune)

Forhåbentligt kan Gudenå explorer være med til at skabe fornyet opmærksomhed omkring oplevelserne langs Gudenåen og få kommunerne og andre til at sætte endnu mere fokus på at realisere mulighederne for friluftsliv langs Gudenåen, på trods – og i takt med de nye udfordringer.

Program for vandringer langs Gudenåen: 13 – 16 maj 2010

I 2010 topper Gudenaa-explorer projektet med “den store udfordring”, der både kan cykles, padles og vandres.

For den del der handler om vandring, har man sammensat et forløb af dagsture, med organiseret overnatning og bustransport imellem de enkelte ture.

Læs opdaterede informationer om dagsprogrammet her på Gudenaa-explorer.dk

Leave a Comment

Flere historier

vandreruter og vild mad
vandreruter og vild mad

Kan vi skabe en helt ny type spiselige vandre-oplevelser ved at opgradere vores vandreruter i Danmark? [Read More]

Stevns trampesti, Boesdal kalkbrud
Stevns trampesti, Boesdal kalkbrud

Boesdal kan blive vigtigt knudepunkt på en Unesco VerdensArv sti langs Stevns klint Af Frits Ahlefeldt, Vandreruter.dk [Read More]

Danske vandreruter på nettet, er OpenStreetmap nået længst?
Danske vandreruter på nettet, er OpenStreetmap nået længst?

Det er ikke altid let at finde rundt i de forskellige kort og GPS koordinater til de danske vandreruter, men der er [Read More]

Guidebog med kort på mobilen – Bornholms kyststier

Bornholm har fået den første digitale guide til vandreture rundt om Bornholm. Se guiden og download her (android) [Read More]

Guidebog til Hærvejen
Guidebog til Hærvejen

Genialt med bibliotekerne – de er ligesom vandreruter – brug dem så meget du vil… GRATIS, men [Read More]

Change Language

Søg

Få email med nye historier

Få mine nyeste artikler om vandring i din mailbox

Join 79 other subscribers

Facebook

Mine artikler om Vandring