Vandring, Vandreture og vandreruter i Danmark

En måneds meditativ vandring gennem Danmark

En lille gruppe danskere slukker hvert år mobiltelefonerne i en måned for at leve som nomader på en 700km. lang vandring, tværs gennem Danmark, fra Gedser til Skagen. Deltagerne  går 25 km. om dagen, overnatter på skoler, følges med eleverne om morgenen og lever af økologisk vegetarmad og god stemning.

Link til fodpaalivet.dk – vandring fra Gedser til Skagen

Da jeg først læste om Fod på livet, var jeg overrasket – det var som at møde en for længst forsvundet hippie nomadestamme, som man kan tilmelde sig i 1-4 uger for 3400kr./ugen og så gå hele vejen fra Falster op mod til det nordligste Jylland, på en selv-designet, nøje beskrevet vandrerute – og på en blanding af økologiske grøntsager, frugt, kærner og frø og samtidigt smilende sige, at turen er ikke mindre end stærkt vanedannede.

Lidt af en præstation
At gå fra Danmarks sydligste punkt og til det nordligste i et stræk, må siges at være ikke så lidt af en præstation, ikke mindst når man tænker på, at de ældste deltagere, der klarer den daglige ca. 25 km lange vandring, er et godt stykke over de 70 år, og at adskillige af dem har gået turen flere gange.

Men målet for gruppen “Fod på Livet” er slet ikke at nå frem for at stå med et ben i Vesterhavet og et i Skagerak, men i stedet at skabe noget man måske kunne kalde et nomadisk fremtids/urtids-wellness-rum, hvor deltagerne kan finde ro ved bare at være på vej og i balance, længe nok til at krop og sjæl kan finde hinanden.

Slukker mobiltelefonen
Det er en måned i væk fra dagligdagen og på vej, en slags pilgrimsvandring eller vandrings-terapi, som foreningen Fod på Livet, arrangerer. En tur, hvor alt er tilrettelagt for at deltagerne kan gå og dvæle i nuet og samtidigt være på vej det meste af dagen. Der er ingen, der siger man skal, men ideen er, at deltagerne slukker mobiltelefonerne, informationskaskaderne, web, mail, radio, fjernsyn, aviser og bare går, mens de sludrer, mediterer eller bare er og ser, hvad der sker…

Dagen starter kl. 06:00, og om aftenen ruller man liggeunderlaget ud og kravler i sin sovepose på den skole, hvor overnatningen sker den nat – senest kl. 22:00.

Økologisk veganermad og raw-food og eget nomade-køkkenhold
Det virker, som om en stor del af ideen med Fod på Livets vandring er at give krop og sind det, man måske kunne kalde en langsom “Extreme wellness oplevelse”, en slags omvendt extreme sport “Ironman” oplevelse, hvor deltagerne ikke skal forsøge at spare sekunder, men i stedet lade tiden løbe ud mellem fingrene, og hvor der i stedet for præstationsfremmende protein-shakes og sportsdrik, serveres øko slow-food (både som ”raw” og tilberedt), ro, udrensning, hygge og refleksion mellem vandringerne.

Der er samtidigt noget detox, afvænning over turen, som jeg læser det, hvor man siger ja til nogle grundlæggende ideer, om at afskrive alkohol, cigaretter, kaffe, negativitet mm., og det er nok langtfra alle, som har mod på at udfordre sig selv og sine vaner over en længere periode som en 700 km. vandretur. Men rolig: man kan nøjes med en enkelt uge i første omgang.

På fodpaalivet.dk kan man se, at der er meget fokus på maden, og også på, hvordan man spiser den. Turen har sit eget medfølgende køkkenhold af frivillige hjælpere, der står op kl. 05:30 for at forberede de gastronomiske morgenoplevelser, før de drager videre mod næste skolekøkken, hvor de så sørger for at have frisk og indbydende planteføde klar til de trætte vandrere om aftenen.

Skoleelever med på dele af dagsetaperne
Dagen begynder kl. 06.00, så man er ude af klasselokalerne, når skolen åbner – og vandringerne begynder hver dag kl. 08.00. Det er op til folk selv, om de vil gå alene i løbet af dagen eller følges med andre på dele af turen eller hele etapen, som er lagt fast på forhånd.  Bagagen bliver samlet og kørt i bil frem til næste sovested, og man skal kun lige have proviant og grej med til dagen. Som en del af konceptet har man på enkelte etaper mulighed for at gå lidt sammen med elever fra den skole, hvor man har overnattet… måske som en slags input til dagen, måske også som en pæn tak for natlogi.

Foreningen Fod på Livet
Det er en flok ildsjæle i Foreningen “Fod på Livet” (fodpaalivet.dk), med Sundhedspædagog Birthe Straarup i spidsen, der siden 2003 har stået bag den 700 km lange vandring, og formålet er, som de skriver:

At vise praktiske veje til fysisk, psykisk, mental og åndelig sundhed samt at vise omsorg for Jorden – bæredygtighed – og respekt for alt liv.” (link til formål – fodpaalivet.dk)

Det er også dem, som har så godt styr på den daglige logistik omkring betaling, overnatning, tilladelser, mad, indkøb og bagagetransport, at de med succes, – siden 2003 – har gennemført deres nu snart klassiske én-måneds vandring fra Gedser – Danmarks sydligste punkt og hele vejen op til det nordligste punkt Grenen, nord for Skagen.

Imponerende
Jeg synes, det lyder som opskriften på en luksusudgave af den klassiske pilgrimsvandring til Santiago de Compostella, bare uden Compostella, uden sjæls-tilgivelse, masseturisme, beviser og uden en overordnet specifik religiøs ramme, men i stedet mere som en meget guidet og jordnær spirituel gåtur, der i længde dog samtidigt må siges at være dejligt ude over de proportioner, jeg ellers har set herhjemme.

Og jeg synes det er fedt, at det er her i Danmark, og at Foreningen Fod på Livet gennemfører deres vandring hvert år, oven i købet på en meget kompromisløs måde, ud fra dét de står for, uden trompeter… men på en blanding af frugt, grønt, nødder, gryn og god energi.

Det er fra den 14. august og fire uger frem i 2010 (uge 33, 34, 35, 36) at man kan man møde Fod på Livets lille spredte flok af vandrere ude i landskabet på vej mod Skagen og/eller deltage i aftensmåltidet på den lokale skole. Prisen for deltagelse i en uge er 3400 kr. og det dækker stort set alt.
Man kan læse mere og tilmelde sig vandreturen fra Gedser til Skagen en enkelt uge eller mere her: fodpaalivet.dk

Af Frits Ahlefeldt – 1. juli 2010
Vandreruter.dk

Leave a Comment

Flere historier

Ulven er tilbage I Danmark
Ulven er tilbage I Danmark

Ny mulighed for at se ulve på vandretur i Danmark Akvareller, plancher og tekst: Frits Ahlefeldt Februar 2013 [Read More]

Guidebog til Øhavsstien
Guidebog til Øhavsstien

Ny stor guidebog til Fyns Øhavssti er netop udgivet og sætter hel ny høj standart for formidling af vandreruter i [Read More]

Change Language

Søg

Få email med nye historier

Få mine nyeste artikler om vandring i din mailbox

Join 79 other subscribers

Facebook

Mine artikler om Vandring